ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Milla, 9, vill inte vara flicka: Det är inte lätt att vara jag”

Emmelie Wallroth · 11 Feb 2015
Uppdaterad 11 Feb 2015

Foto: Privat/Youtube


Sedan två års ålder har Milla Brown gjort klart för sin familj att hon inte ville leka med dockor eller klä sig i tjejkläder. Och nu delar Millas mamma ett klipp där hon berättar familjens gripande historia. Jag vill bara att folk ska acceptera mig för den jag är”, säger Milla i klippet.

klar

Artikellänk är kopierad

Mamma Renée Fabish i Brisbane i Australien har lagt upp ett klipp på Facebook där hon delar med sig av familjens historia. I skrivande stund har klippet setts nära fyra miljoner gånger och delats över 85 000 gånger. 

Redan vid två års ålder började Milla prata om sig själv som en ”pojkflicka”, en ”flicka som gillade att göra pojksaker”. Milla ville klä sig i pojkkläder och gillade att klä ut sig till Batman eller Spindelmannen. Hon lekte aldrig med dockor, utan ägnade sig tåg och bilar. Vid sex års ålder vägrade hon bära tjejkläder helt och hållet.

► ​Åttaårige pojken föddes i en tjejkropp – läs hans gripande brev

En dag kom Milla gråtandes till sin mamma och frågade om det fanns någon medicin som kunde göra henne till en pojke.

”Varför föddes jag såhär?”

”Jag vill vara pojke, inte bara se ut som en, utan vara en riktig pojke.”

Milla var deprimerad och kände sig ledsen. Familjen gick till en barnpsykolog och Milla fick genomgå flera tester.

Hon fick diagnosen gender dysphoria, eller könsidentitetsstörning som det kallas på svenska. Det är en psykiatrisk diagnos som innebär att personen inte är tillfreds med sitt biologiska medfödda kön, utan i stället visar en identifikation med det motsatta könet.

”Milla föddes till kvinna, men hennes hjärna identifierar sig som man”, skriver mamma Renée Fabish i klippet.

Läkarna har rekommenderat familjen att låta henne genomföra en övergång så snart det är möjligt.  Milla själv säger att hon från och med nu inte längre vill bli kallad ”hon”, utan ”han”. 

”Jag har bestämt mig för att jag ska ta ett nästa steg. Från och med i dag vill jag bli kallad pojke. Jag hoppas jag har ert stöd”, säger Milla.

Milla berättar att det är tufft i skolan och att de andra barnen retas hela tiden. 

”Det är inte lätt att vara jag. Det känns som att jag är i fel kropp. Jag vill bara att folk ska acceptera mig för den jag är. Jag är glad över att jag har en familj som stödjer mig till hundra procent.”

Metro har tidigare rapporterat om åttaårige pojken  Qbdoo  som föddes i en tjejkropp. Gisela Janis, ordförande på RFSL Ungdom, sa då till Metro att det finns barn som redan tidiggt märker att könsidentiteten inte stämmer överens med hur kroppen ser ut.

– Det kan vara så att det inte ens framkommer, om man lever i en miljö där kön inte spelar så stor roll. Men lever man i en miljö som är könad, där det alltid frågas om det är en pojke eller flicka, kan man som litet barn känna att det man kallas för inte är något man inte känner igen sig i, har Gisela Janis tidigare sagt. 

klar

Artikellänk är kopierad

Emmelie Wallroth
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro