ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"Min syster ringde mitt när de sköt"

Maria Forsström · 24 Sep 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
”Anna” och hennes kompis läser tidningarna på Mega Kebab & Pizzeria där mördaren Matti Juhani Saari brukade äta. 

”Anna” och hennes kompis läser tidningarna på Mega Kebab & Pizzeria där mördaren Matti Juhani Saari brukade äta. 


klar

Artikellänk är kopierad

Dagen efter vansinnesdådet lovar diset en solig och fin dag. I Kauhajoki bryr sig dock ingen om vädret – staden är ännu i krampaktig chock. Flaggor halas till halv stång medan ljushavet utanför skolan som var och är i händelsernas centrum bara växer.Sextonåriga Janette känner en flicka som gick där. Hon och kompisen Micael kommer för att titta på ljusen. De funderar på att gå till någon av krisgrupperna i skolan.– Kanske. Först ska vi hälsa på min kompis som var där i går. Hon klarade sig tack och lov, säger Janette.På Mega Kebab & Pizzeria, där mördaren åt så ofta att personalen kunde hans favoriträtt utantill – en kebab Marmara – träffar vi en 18-årig flicka som vill vara anonym. Hon berättar om skräcken hon upplevde när hon insåg att hennes syster var på skolan när det hände. Vi kan kalla henne Anna.– Jag går i skolan själv fast just i dag var jag i en annan skola. Men min syster som går i samma klass var där. Och hon ringde mitt när de höll på att skjuta. Det var hemskt, jag tänkte att det här händer inte, säger hon.Systern och de andra klasskamraterna såg skytten, men klarade sig undan. Värre är det med andra kamrater. Anna känner en som kan vara en av dem som dödats.Hon ser blek ut och säger att hon inte förstått det än.– Man tror det inte ens nu, säger hon,Det är en vanlig känsla bland dem vi talar med. Chocken har inte lagt sig, och kommer kanske inte att lägga sig på länge. Men det finns resurser, Vasa har skickat en krisgrupp och Röda Korset har volontärer. De håller bland annat till på Ungdomens hus. Dit får vi inte komma in, men utanför berättar två flickor att ganska många ungdomar besökt huset under dagen, spelat biljard och pratat.Det finns mycket att prata om i Kauhajoki. Också i dag.

När Metro besöker den skjutbana där mördaren övningssköt hittar de patroner i kaliber 22 – samma som användes vid dådet.
När Metro besöker den skjutbana där mördaren övningssköt hittar de patroner i kaliber 22 – samma som användes vid dådet.Foto: Lotta Imberg

Marken på skjutbanan täckt av patroner

På kebabgrillen träffar vi också Martti, han som känner till mördarens favoriträtt. Han visar oss Kauhajokis båda skjutbanor. Uppe på en höjd längst bort i ett sportområde, otillgängligt med knöliga grusvägar, ligger den ena. Det var här Matti Juhani Saari övningssköt. Det var också här han filmade sina övningar och lade upp på internet. På onsdagen är där inte en själ, men marken är täckt av patroner i kaliber 22. Samma som i mördarens vapen.

klar

Artikellänk är kopierad

Maria Forsström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro