ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Mina barn har undrat var mamma är”

Clarence Frenker & Karolina Skoglund · 26 Jun 2014
Uppdaterad 27 Jun 2014

Mamman Sara Ahdrian Brorsson jobbade jämt. Även på semestern. Till slut höll det inte längre, eftersom barnen drabbades för hårt. "De fick en disträ förälder som tappade tid och rum", säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Sara Ahdrian Brorsson arbetade alltid på semestern, men till slut höll det inte längre. Hennes barn drabbades för hårt.
Sara Ahdrian Brorsson arbetade alltid på semestern, men till slut höll det inte längre. Hennes barn drabbades för hårt.Foto: Privat

Sara Ahdrian Brorsson har tre barn som är 10, 13 och 16 år. Tidigare i sitt liv har hon jobbat mycket på semestern. Nu har hon lärt sig att det inte blir så mycket semester då.

– Direkt sätter ju skallen i gång och så är man inte längre i exempelvis Italien, utan på kontoret. Numer försöker jag endast jobba i akuta fall, när någon ringer mig och ber mig kika på något, säger hon.

Tidigare hade hon en sådan tjänst som gjorde att ingen kunde täcka upp. Dessutom var hon tvungen att ta ikapp alla 4 000 olästa mejl när hon väl var tillbaka, så jobbmejl på semestern blev mer en självbevarelsedrift.

– Mina barn har undrat var mamma är trots att vi är i samma rum. De förstod inte heller innebörden av orden "stör mig inte, jag jobbar". Situationen blev ohållbar.

Givetvis drabbades barnen, menar hon. I synnerhet när de var yngre. Klart att barnen

– Hur skulle det kunna förstå att mitt jobb är i mobilen? De fick en disträ förälder som tappade tid och rum. Har man väl blivit störd på semestern, så är det i nio fall av tio något som ingen annan kan ta hand om och oftast något extra jobbigt som kräver hjärnkraft och ansträngning. 

När de var i Asien förra julen gömde hon till och med sin mejlikon på telefonen.

– Jag fixade inte att se numreringen av olästa mejl, som ökade för var dag. Nu har jag avlastning på jobbet och möjlighet att inte vara tillgänglig. Jag är gladare och mina barn får bättre och mer kvalitativ tillgång till sin mamma. 

Var femte svensk känner sig inte utvilad efter semestern

Var femte svensk känner sig inte utvilad efter semestern. Samtidigt arbetar över hälften under sommarledigheten, visar en undersökning från YouGov. "Det förvånar mig inte, tröttheten i Sverige är ganska ordentlig just nu", säger stressforskaren Aleksander Perski.

Sommarsemestern är årets stora återhämtningsperiod. Men långt ifrån alla tar till vara på tiden och laddar upp efter vintermörkret.

Enligt en färsk undersökning från YouGov som gjorts på uppdrag av Dina försäkringar känner sig var femte svensk inte utvilad efter semestern.

– Det förvånar mig inte, tröttheten i Sverige är ganska ordentlig just nu, säger Aleksander Perski, stressforskare vid Stockholms universitet.

Totalt 1300 män och kvinnor i åldrarna 18-74 har deltagit i enkäten. Av dem uppger över hälften att de jobbar under semestern och åtta av tio att de i någon mån tänker på jobbet.

Enligt Aleksander Perski finns det flera förklaringar till att svenskarna har svårt att koppla av.

– En del är förmodligen för aktiva på semestern och en del har helt enkelt för kort semester. Sedan finns det de som har så pass svåra sömnstörningar att semester inte har någon effekt överhuvudtaget om man inte får hjälp, säger han.

Regionalt finns inga större skillnader mellan storstäderna, enligt undersökningen.

Däremot har förmågan och förutsättningarna att varva ned försämrats över tid i Sverige.

– Det verkar vara en tendens att vi har kortare semestrar samtidigt som många av oss är väldigt uppkopplade och hela tiden vill vara nåbara. Dels finns det krav från arbetsgivarna men en del av oss vågar inte heller släppa kontrollen helt, säger Aleksander Perski, och fortsätter:

– Sedan har vi också ett väldigt aktivt socialt liv på nätet som tar en del av uppmärksamheten. Så jag tror att det för många av oss är slut med perioder där man är helt bortkopplad, säger han.

Larm: Uppkopplingskrav från jobbet påverkar barnen

Närmare en av tre föräldrar, 28 procent, känner krav från arbetsgivaren att vara nåbar under sommarsemestern, visar en enkätundersökning som Unicef gjort. Nu slår barnrättsorganisationen larm och menar att det även går ut över barnen.

I en kampanj uppmanar Unicef därför både arbetsgivare och deras anställda i Sverige att ta ställning för en ”100 procent jobbfri semester tillsammans med barnen”.

- Vi vill göra företag uppmärksamma på deras ansvar att se till att verksamheten inte påverkar barn negativt, säger Lotta Linden, Chef för företagssamarbeten på UNICEF Sverige.

Enligt henne vill man bland annat uppmärksamma och sätta fokus på de så kallade ”barnrättsprinciperna” som tagits fram av Unicef, Rädda barnen och FN:s Global Compact.

Att skapa rimliga arbetsförhållanden för anställda med barn är en viktig aspekt av principerna, säger Lotta Linden.

Av de1007 personer som deltagit i undersökningen är hälften tjänstemän och alla har barn i åldrarna 0-12 år.

klar

Artikellänk är kopierad

Clarence Frenker & Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro