ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"Mina läsare vill framförallt ha blod"

Anna Westberg · 1 Okt 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Alex Schulman gjorde sin blogg till Sveriges populäraste genom att skriva vasst, hårt och elakt. Nu ångrar han sina övertramp - och lägger ner bloggen.– Jag har byggt upp en karaktär i min blogg där jag är en primadonna, narcissistisk och emellanåt svinaktig. Jag kände att jag riskerade att bli en hjärtlös person själv, sa han vid en pressträff på Hotel Anglais i går.I takt med att bloggen växt i popularitet - på senare tid har en kvarts miljon personer i veckan besökt den - har pressen på Alex Schulman växt. Han beskriver det som att "bloggen har blivit ett monster".– Det mina läsare framförallt vill ha, det är blod. De vill ha de där iskalla, hårda och hjärtlösa kommentarerna om andra människor och fenomen. De kräver av mig att jag ska vara elak, och det har jag också varit, det ska jag erkänna.Beslut har påverkats av den senaste tidens debatt om nätmobbning, men också av reaktioner från omgivningen. Ångrar du vad du skrivit?– Det är ganska många inlägg som jag ångrat och tagit bort från bloggen. I efterhand kan jag säga att i de fall folk har blivit ledsna så ångrar jag det djupt.Alex Schulman kommer att fortsätta att arbeta för Aftonbladet, men i vilken form är ännu oklart.

Så tackade Schulman för sig på sin blogg

”Bloggen är en spegel och jag tittar mig själv i den och konstaterar att jag inte tycker om spegelbilden av mig själv".

”Jag tittar på mig själv och säger högt: "Du kan dra åt helvete, Alex Schulman. Bloggen har blivit ett monster och jag orkar inte ta hand om det längre", skriver han på aftonbladet.se.Schulman, som är anställd av Aftonbladet, och som fram tills nu skrivit Sveriges största och mest lästa blogg, väljer nu alltså att stänga ned sin blogg. ”I början kände jag stor kärlek till det här projektet. Men i dag konstaterar jag att det finns något skevt och ganska obehagligt i den här dagboken. Att driva dagboken ger mig ångest”, skriver han. Han menar att det finns en törst efter elakheter på nätet och att föraktet mot både honom själv och hans publik har ökat.

”Varje gång jag har skrivit något elakt om en offentlig person kan man genast känna blodtörsten bland de som kommenterar. De skrattar rått, HA HA HA, skriver att de vill ha MER MER MER”. Ju hårdare, kallare, hjärtlösare mina iakttagelser har varit, desto större har publikens förtjusning varit. Och jag känner att mitt förakt mot min egen publik har ökat - och föraktet mot mig själv när jag upptäcker att jag faktiskt gör dem till viljes. Jag hatar alla hatarna där ute, men mest av allt hatar jag mig själv. Så har det känts på sistone. Låt oss vara ärliga mot varandra, jag och ni. Vi håller på att driva varandra in i något väldigt obehagligt.”, skriver han på aftonbladet.se. Schulman utesluter dock inte att han kommer tillbaka i andra former på webben i framtiden.Enligt honom och hans chef Kalle Jungkvist är beslutet gemensamt. ” Alex Schulman är rädd för vad bloggen skulle kunna göra med honom själv och hans beundrare. Jag ser problemen med vad bloggen i längden skulle kunna göra med Aftonbladet och våra läsare", skriver Kalle Jungkvist på aftonbladet.se.

klar

Artikellänk är kopierad

Anna Westberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro