ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Mindre och färre paket under julgranen i år

Peter Lindholm · 2 Dec 2013
Uppdaterad 2 Dec 2013

Hoppas inte för mycket på tomten om du firar jul med Stockholmare. Du får räkna med mindre och färre paket då var tredje tänker dra ned på julklappsinköpen i år, enligt en undersökning från Opinion Stockholm.

klar

Artikellänk är kopierad

En undersökning som Opinion Stockholm gjort visar att 33 procent av  stockholmarna planerar att lägga mindre pengar på julklappar i år än förra året. Bara 7 procent planerar att lägga mer.
En undersökning som Opinion Stockholm gjort visar att 33 procent av  stockholmarna planerar att lägga mindre pengar på julklappar i år än förra året. Bara 7 procent planerar att lägga mer.Foto: Gustav Gräll

Affärsidkarna hoppas på ett lyft i julhandeln. 37 procent tror att deras försäljning kommer att öka jämfört med i fjol. Det framgick av en rapport från Svensk handel för två veckor sedan.

Handlarnas förhoppningar grusas nu rejält att döma av en undersökning som Opinion Stockholm gjort. Den visar att 33 procent tänker spendera mindre pengar på julklappar jämfört med i fjol. Bara 7 procent planerar att lägga mer.

Den åldersgrupp som tänker dra ned mest på inköpen är de mellan 30-39 år. Kvinnor (35 procent) mer än män (30 procent).

Men nätbutikerna kan gnugga händerna. Allt fler väljer att göra sina inköp där. 57 procent kommer att nätshoppa och 27 procent tror sig att öka andelen klappinköp där.

De flesta Stockholmarna, 30 procent, tänker göra julklappsinköp för mellan 500 och 1500 kronor. Men eftersom 17 procent planerar att handla för över 4000 kronor hamnar genomsnittskostnaden för Stockholmarens julklappsinköp på mellan 2000 och 2500 kronor.

– Men även om intresset för julklappsinköp minskar planerar Stockholmarna i åldern 18-79 år att lägga cirka 3,5 miljarder kronor på julklappar i år, kommenterar Axel Lagerbielke, opinionsanalytiker på Opinion Stockholm.

Undersökningen genomfördes i mitten av november och är baserad på svar från en webpanel med 1200 personer som representerar invånarna i Stockholms län.

Niklas Egkvist, Liv Rydberg och Mesfino Zefude.
Niklas Egkvist, Liv Rydberg och Mesfino Zefude.Foto: Gustav Gräll

Handlar du mer eller mindre i år än i fjol?

Niklas Egkvist, 21, Stockholm.  – Det kommer att bli mer julklappar i år, var bortrest förra året så jag tar igen det nu. Jag handlar i butik, känns mycket säkrare än på nätet. 

Liv Rydberg, 21, Stockholm.  – Det blir mycket mindre i jul eftersom jag är fattigare i år. Jag handlar hellre i butik än på nätet, vill känna och klämma på sakerna jag köper. 

Mesfino Zefude, 33, Stockholm. – Jag handlar mer i år.  Jag tycker om att handla i butiken mer än på nätet, det är mycket lättare så.

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Lindholm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro