ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Mindre underhåll till barn via F-kassan

Johan Nylander · 3 Apr 2013
Uppdaterad 3 Apr 2013

klar

Artikellänk är kopierad

Allt fler separerade föräldrar behöver blanda in Försäkringskassan för att ordna upp underhållet. Det rapporterar Dagen Nyheter.

Runt 220.000 barn får idag ekonomiskt underhåll via Försäkringskassan. Det är rekordfå, men målet är att de ska bli ännu färre.

– Det är bra att det har minskat, men vi tror att fler föräldrar kan lösa betalningen av underhållet själva, utan att vi ska gå in som en bank. De har ju ett ansvar att ta för sina barn, säger Niklas Löfgren, Försäkringskassans familjepolitiska talesman, till DN.

Den förälder där barnet bor får så kallat underhållsstöd av Försäkringskassan. Sedan krävs motsvarande belopp av den andra föräldern. Stödet är tänkt som en ekonomisk garanti, exempelvis om föräldrar hamnar i en tvist.

– Problemet är att många använder sig av det här trots att de inte behöver det. Vissa gör det för att de har missförstått och tror att underhållet måste gå via oss, säger Niklas Löfgren till DN.

I Sverige har nästan en halv miljon barn i åldrarna 0–17 år särlevande föräldrar, enligt tidningen.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Nylander
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro