ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Mini-lyor ska lösa bostadskrisen

Peter Lindholm · 22 Nov 2012
Uppdaterad 22 Nov 2012
Mini-lyor ska lösa bostadskrisen Madeleine Forsberg i Lund bor sedan i våras i Sveriges minsta studentbostad, en ”skokartong” på 8,8 kvadratmeter.

Mini-lyor ska lösa bostadskrisen Madeleine Forsberg i Lund bor sedan i våras i Sveriges minsta studentbostad, en ”skokartong” på 8,8 kvadratmeter. Foto: Kinga Lezanska Sjölin/arkiv


Redan nästa höst kan det börja byggas billigare men mindre bostäder i Sverige. Det hoppas civil- och bostads-minister Stefan Attefall (KD). I dag ger han Boverket uppdraget: Vänd och vrid på alla byggregler och ifrågasätt dem.”

klar

Artikellänk är kopierad

För att motverka bostadsbristen bland unga beslutar man vid dagens regeringssammanträde att Boverket ska se över alla regler som påverkar byggandet av studentbostäder och ettor (lägenheter upp till 35 kvadratmeter).

– Boverket får i uppdrag att vända på alla stenar när det gäller små lägenheter. Syftet är enklare regler för att kunna bygga billigare och bygga fler ungdoms- och studentbostäder, säger civil- och bostadsminister Stefan Attefall (KD).

Boverket får ett halvår på sig. Den 1 juli ska deras uppdrag vara klart.  – Jag hoppas att vi redan 2013 kan se en del resultat av detta arbete. Men tyvärr är det ju så att mycket av de åtgärder vi genomför tar sin tid för att slå igenom i praktiken

Innebär det här att vi snart kan få se fler skokartonger, alltså studentbostäder på 8,8 kvadratmeter som i Lund?– De har fått dispens i experimentsyfte. Jag välkomnar det, för jag tycker att det är värdefullt att man provar många olika sätt att bygga. Personligen ställer jag frågan om det över huvud taget behövs regler, förutom sådant som berör hälsa och säkerhet. 

Vilka ska då bestämma hur studenterna ska bo?– De som bygger studentbostäder och studenterna själva. De kan själv bedöma vad som är rimlig boendestandard och väga det mot den kostnad det innebär. Det öppnar upp för mer variation och mer av olika lösningar och skapar framför allt möjligheter att bygga om befintliga fastigheter. 

Ställer inte förenklade byggregler till problem för funktionshindrade om dagens tillgänglighetskrav försvinner? – Jag tror att man kan hitta fler flexibla lösningar. Vi måste också väga det mot det faktum att vi i dag har för få bostäder – och för dyra bostäder. 

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Lindholm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro