ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Minimalist-paret: Våra bästa tips efter fem år med minskad shopping

Linnea Bergman · 6 Apr 2018
Uppdaterad 6 Apr 2018
Elisabeth Byström och Johan Ernfors har ägnat de senaste fem åren åt att rensa hemma och dra ner på sin konsumtion.

Elisabeth Byström och Johan Ernfors har ägnat de senaste fem åren åt att rensa hemma och dra ner på sin konsumtion. Foto: Linnea Johansson


Livsstilen minimalism har börjat bli folklig. Metro har träffat två av dem som förespråkar en Svensson-minimalism. Ett vanligt hem – men med färre prylar och mer tid, energi och pengar.

klar

Artikellänk är kopierad

Shopping 2018 handlar inte bara om att vi behöver nya prylar. Det kan även handla om identitetsskapande, en slags terapi, en fritidssysselsättning eller att söka glädjekickar.

Men parallellt med att vi shoppar mer än någonsin har köpstopp och minimalism börjat bli mer folkligt.

”Ett köpfritt år.” ”Gör dig av med 40 påsar prylar på 40 dagar.” På nätet avlöser shoppingutmaningarna varandra.

Johan Ernfors och Elisabeth Byström bor i en tvåa på 60 kvadrat i Solna med två små barn. Här finns öppna ytor och skåp där sakerna inte trängs med varandra. Alla prylar har sin plats. Allt onödigt är bortskalat. Men hemmet ser samtidigt ut som ett vanligt hem – bara med färre prylar.

– En del kan tycka att det är opersonligt, men vi tycker att det är personligt. De få grejerna vi har är de som vi verkligen behöver och uppskattar, säger Elisabeth Byström.

Paret, som bloggat om minimalism i fem år, vänder sig emot extrem minimalism. När livsstilen blir en besatthet, slår över i perfektion och försvårar livet i stället för att förenkla. De kallar sin minimalism för Svensson-minimalism. Förra hösten gav de ut en bok på temat: ”Prylbanta”.

Tre saker ledde dem dit de är i dag. Att Johan flyttade in hos Elisabeth och ett behov av att rensa uppstod. En backpackerresa där de reste med lite prylar, mötte människor med få ägodelar och såg hur naturen far illa av vår livsstil. Samt arbetet med att städa upp efter två dödsbon, något som väckte tankar om sakernas plats i våra liv och hur emotionellt laddade de kan bli.

Johan Ernfors och Elisabeth Byström räknar upp fem områden där man kan vinna på att leva minimlistiskt: tid, pengar, energi, miljö och humanism.

De tror att stress och det snabbare tempot i samhället är två saker som bidrar till att många vill ha färre saker i sitt liv.

– Vi har så mycket distraktioner i vår omgivning i dag som vi inte kan styra över. Då kan ett behov uppstå att minimera distraktionerna i hemmet genom att ha färre prylar som tar ens tid, energi och pengar, säger Elisabeth Byström.

Idén om att ett liv med få personliga ägodelar är till stor del inspirerat av zenbuddismen, där man enligt traditionen ska leva enkelt och asketiskt. Japanskan Marie Kondo är en av dem som utgår från den traditionen. Hon har sålt miljoner böcker på tesen att de enda saker som är värda att spara är de som ger och utstrålar lycka.

I videon ovan ger Johan Ernfors och Elisabeth Byström sina bästa tips på hur du kommer igång och prylbantar.

Samtidigt växer delningsekonomin stadigt. Företag som tidigare sålt saker hittar nya koncept. I Volvos uppmärksammade reklamfilm från i januari i år kritiserades konsumtion med hjälp av bilder på människor som slet i kläder och stressad budbilspersonal. I stället var det leasing av bilar som marknadsfördes med hjälp av raden ”Låt inte sakerna du äger, äga dig.”

Den generation där prylbanting nu till stor del slår igenom har en annan inställning till saker än sina föräldrar, tror Johan och Elisabeth. Det är en generation som haft tillgång till det mesta till en låg kostnad och inte är vana vid att vårda det de har.

Johan Ernfors berättar om när han mötte en kvinna vid öppna förskolan som var första generationens invandrare i Sverige och som hade fått det bättre ställt efter att hon flyttade hit.

– Hon sa: när jag var barn hade jag ingenting, därför ska mina barn inte sakna någonting. De ska få allt de pekar på. Så ser det kanske ut i den första generationen med ett stort välstånd, säger han.

I en tillvaro där många kan köpa allt de vill kan det i stället bli status att låta bli. Att kunna stå emot shoppingsuget och slippa ett överbelamrat hem.

– Självdisciplin har alltid varit ett framgångsrecept som statusmarkör. En välskött kropp är status. Nu börjar ”mental fitness” bli större. Det finns ett jättebehov där människor är stressade och trötta. Ett sätt att frigöra energi är att ha det lugnt omkring sig, slippa leta efter prylar och göra onödiga val, säger Johan Ernfors.

Kritik som riktats mot minimalismen som livsstil handlar om att vår tillväxt är beroende av konsumtion.

Numera finns det till och med forskning som undersöker hur ett samhälle skulle kunna organiseras där tillväxt inte längre är ett överordnat mål, något som kallas för ”degrowth”. En som undersöker det närmare är Ekaterina Chertkovskaya, forskare på Pufendrofinstitutet vid Lunds universitet.

– Det sätt som samhället fungerar i dag är problematiskt. Det blir mycket producerat, konsumerat och bortslösas. Från ett ”degroth-perspektiv” är det något som inte fungerar för miljön och som inte heller nödvändigtvis gör människor lyckligare, säger hon.

Samtidigt understryker hon att paraplybegreppet ”degrowth” inte är samma sak som negativ tillväxt, utan handlar om att göra samhället ekologisk hållbart och skapa social rättvisa.

För Johan Ernfors och Elisabeth Byström var det till en början främst den egna livssituationen som motiverade dem att rensa hemma och sluta shoppa. Att de fick mer tid, pengar och energi. Men stegvis har omsorgen om miljön och omvärlden blivit en av de starkaste drivkrafterna.

Ekaterina Chertkovskaya hoppas att människor inte bara gör en förändring för sin egen skull.

– Jag skulle vilja att människor som går över till den här livsstilen också tänkte på de sociala aspekterna av det, säger hon.

För Johan Ernfors och Elisabeth Byström har deras minimalistiska livsstil gjort att de kunnat vara föräldralediga längre och jobba deltid utan att behöva oroa sig för ekonomin. Det frigör även tid att slippa köpa och hantera saker. Under 2018 har Elisabeth ett shoppingfritt år för att slippa lägga tid på att kika i nätshoppar och dra ner på sin konsumtion ytterligare.

För dem handlar minimalismen inte bara om att rensa ut prylar. Paret ser över sitt användande av teknik och sociala medier, tränar mindfulness och meditation och försöker minimera destruktiva relationer och aktiviteter som tar för mycket tid och energi.

– Någonstans tror jag att pendeln börjar svänga. Konsumtion kommer med kostnader, inte bara ekonomiska. Det börjar människor förstå, säger Johan Ernfors.

pil
Johan och Elisabeths bästa tips – så kommer du igång med att prylbanta:

1. Hitta dina drivkrafter

Om du vill prylbanta är det viktigt att veta varför du vill göra en förändring. Är det för att du känner dig stressad, vill göra miljön en tjänst, att du känner att du plockar för mycket hemma eller har en ansträngd ekonomi? Om du definierat din drivkraft kan du alltid gå tillbaka till den om du tappar farten.

2. Bara börja!

Det är inte svårare än så. Du behöver inte göra det på ett optimalt sätt i vardagen eller i livet. Ett tips är att inte börja med att rensa bland saker som har en stor emotionell laddning, tex. arvogods eller dina favoritprylar. Börja istället med ett område som du kanske redan känner motivation eller frustration kring.

3. Hitta balansen och fyll inte på med nytt

Utgå från en behovsdriven och inte känslostyrd konsumtion. Det räcker inte med att rensa ut det du inte behöver, det handlar också om att inte tillföra mer onödiga saker. Hitta en balans.

4. Rensa med hjälp av en behovsanalys

När du rensar kan du utgå från en behovsanalys i tre punkter för att avgöra om du ska ha kvar en sak eller inte. I behovsanalysen ingår vilket värde saken tillför till ditt liv, hur ofta den används och om behovet kan uppfyllas med en annan pryl. På slutet finns även en brasklapp: Även om prylen inte tillför ett återkommande unikt praktiskt värde i ditt liv utan enbart gör dig riktigt, riktigt glad kan det finnas anledning att behålla den.

pil
Mer om Johan och Elisabeth:

Namn: Johan ErnforsÅlder: 37 årJobbar med: ProjektledningBor: Tvåa på 60 kvadrat i SolnaFamilj: Sambon Elisabeth och barnen Freja (3 år) och Arvid (2 år)Senaste köp: KalsongerSämsta köp: Dörrgym (det blev i stort sett aldrig använt)Bästa köp: Macbook (används ofta och fyller konkreta behov)

Namn: Elisabeth ByströmÅlder: 33 årJobbar som: AnalytikerBor: Tvåa på 60 kvadrat i SolnaFamilj: Sambon Johan och barnen Freja (3 år) och Arvid (2 år)Senaste köp: Jeans (de tidigare gick sönder)Sämsta köp: Fina dyra klänningar (som i stort sett aldrig kom till användning)Bästa köp: Skaljacka (fungerar som regnjacka, vindjacka, skidjacka etc.)

pil
Fem exempel på utmaningar för dig som vill leva med färre prylar

Köpfritt år:

Försök att inte köpa några saker till dig själv under ett år. Viktigt att definiera vad som ingår och inte ingår i utmaningen innan du drar igång.

Project33: 

Välj ut 33 plagg och använd inget annat under tre månader. Även accessoarer, smycken, ytterkläder och skor ingår. Dock inte underkläder, myskläder, träningskläder och tex. bröllopsring.

40 bags in 40 days:

Rensa ut 40 påsar med innehåll från hemmet under 40 dagar.

Gör dig av med en sak till – varje dag:

Första dagen gör du dig av med en sak, andra dagen två saker, tredje dagen tre saker. Fortsätt t.ex. i 30 dagar eller så länge du klarar av det.

The 100 things challenge:

Försök att leva med 100 saker. Du får på egen hand definiera om t.ex. tröjor är en sak eller alla dina tröjor räknas var för sig. En svår utmaning och inget för nybörjaren.

pil
Så mycket shoppar vi för:

• Hushållens totala konsumtion uppgick till 1889 miljarder kronor under 2016.

• Hushållens konsumtion ökade med 2,2 procent mellan 2015 och 2016. Jämfört med 2006 konsumerade hushållen 23 procent mer 2016.

• Svenskarnas nätshopping uppgick till 83,4 miljarder kronor 2017. Det motsvarar 1 927 kronor per person.

Källa: Källa: Postnord, Konsumtionsrapporten 2017 vid Göteborgs universitet.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro