ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Minimalistisk pizza i mysig miljö

Jonas Cramby · 12 Dec 2014
Uppdaterad 12 Dec 2014

Foto: Jasmin Storch


klar

Artikellänk är kopierad

The Artisan, Odengatan 4 av 5

Äntligen börjat röra sig i snabbmats-Stockholm. Fler och fler nyöppnade ställen frångår de likriktade, standardiserade, smått själadödande halvfabrikatslösningarna för att istället satsa på personlighet, hantverk och kvalitet. Dock gäller det att vara smart om man vill kunna servera konsekvent god och snabb budgetmat – som dessutom måste vara lönsam också. Och det är just vad jag tycker att The Artisan, som startats av gänget bakom närbelägna fiket Ritorno, är. De väljer nämligen att servera en snabbmatsklassiker som ju nästan alltid funkar, pizzan, men de gör det på ett litet nytt sätt. På The Artisan säljs pizzan nämligen ”al taglio” –  det vill säga fyrkantig, by the slice och uppvärmd, ungefär som man kan få dom i ett enkelt gatustånd i Rom.

Upplägget är också det mycket enkelt: Man pekar ut en slice och tar sedan antingen med den hem och värmer i ugnen eller så äter man den serverad på en rustik skärbräda i den mysiga lilla restaurangen. The Artisan hade naturligtvis inte varit ett riktigt modernt snabbmatssälle om man inte kunde få sig en hantverksläsk, en mikrobryggd öl eller en flaska naturvin till också.

Pizzadegen beskrivs som en foccacia och är matigare och segare än en vanlig pizza, kanske skulle man till och med kunna beskriva det som en hybrid med en varm macka? I vilket fall så fungerar den alldeles utmärkt: återuppvärmningen snarare tillför än tar bort något och pizzakanterna är så knapriga och smakrika att man lätt skulle kunna frestas att äta dom till frukost, stående i köket, direkt från smutsdisken (och den som är utan skuld kan nu kasta första stenen). Toppingen ändras efter säsong, har grönsaksfokus och mer eller mindre minimalistisk. Vilket både är en styrka och en slags svaghet.

Världens alla godaste pizzor (möjligtvis med undantag av kebabpizzan på Victoria i Skara) är nämligen gjorda med en återhållsam hand och så även här. Såväl den klassiska margaritan som pizzan med jordärtskocka och bresaola samt med kronärtskocka och ädelost är enkla men sublima. Även om det också kan bli lite FÖR minimalistiskt ibland. Ja, jag kollar på dig, potatis- och rosmarinpizzan.

Undvik Jag vet, potatis- och rosmarinpizzan ser förbannat god ut men skulle behövt lite mer ös i smakavdelningen.

Missa inte Pizzan med jordärtskocka och bresaola.

Priser En slice: 50 kronor. Tre slices: 130 kronor. Fyra slices: 150 kronor. Luncherbjudande, vardagar: två slices och en sallad för 80 kronor.

Öppet Tisdag, onsdag och lördag: 11.30 − 18.00. Torsdag: 11.30 − 20.00. Fredag: 11.30 − 21.00. Lördag: 12.00 − 17.30.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Cramby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro