ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Miniserie om jakten på Palmes mördare

Shohreh Zare/TT Spektra · 10 Jan 2013
Uppdaterad 10 Jan 2013

Call girl”-debatten, en dokumentärfilm och en serie vid jul. Olof Palme har dominerat i vinter. Än är det inte slut. På söndag är det premiär för ”En pilgrims död”.

klar

Artikellänk är kopierad

Den nya miniserien ”En pilgrims död” om Palmemordet baseras på Leif GW Perssons trilogi ”Välfärdsstatens fall”.

– Det är ett otroligt spännande material. Vare sig man vill eller inte bär man en relation till det som hände och att det inte är förklarat, säger Rolf Lassgård som spelar chefen för Rikskriminalpolisen Lars Martin Johansson.

Som polischef tar han upp en parallell utredning till Palmeutredningen och tillsätter en ny grupp strategiskt utvalda personer som ska hjälpa honom att lösa mordgåtan. En av nyckelpersonerna är polisen Jeanette Eriksson som spelas av Helena af Sandeberg.

– Det var en väldigt spännande och rolig roll. Det här är något som ligger i oss alla. Jag känner ingen som var ung då som inte vet var de var när Palme mördades, säger Helena af Sandeberg.

Mordet på statsministern 1986 är en händelse som gått till historien och är en berättelse värd att påminna om tycker skådespelarna.

– Det är viktigt att diskutera det här. Varför har det inte klarats upp? Och det känns otroligt skönt som skådespelare att vara med i produktioner som behandlar vår samtid, säger Helena af Sandeberg.

Hon poängterar också att serien är mer av en politisk thriller än en traditionell polisserie. Och det är första gången Helena af Sandeberg spelar polis, till skillnad från Rolf Lassgård. Skillnaden från de tidigare rollerna är enligt honom att det gick att skilja på rollfigurerna och att de hade privata liv.

– Det här är mer en polis satt i ett politiskt sammanhang, som verkar i ett samhälle. Det handlar om hur poliskåren fungerar kontra Säpo, säger Rolf Lassgård.

klar

Artikellänk är kopierad

Shohreh Zare/TT Spektra
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro