ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ministern: Behövs mer barnomsorg på obekväm arbetstid

Josefin Svenberg · 4 Okt 2013
Uppdaterad 4 Okt 2013

Drygt var femte ensamstående småbarnsförälder är i behov av barnomsorg på kvällar eller helger, visar en ny undersökning. Men bara hälften av kommunerna erbjuder det.

klar

Artikellänk är kopierad

En ny undersökning visar att bara var tionde som är i behov av barnomsorg på kvällar och helger får detta ordnat av kommunen. Mer än hälften får i stället ta hjälp av en granne, släkting eller bekant.
En ny undersökning visar att bara var tionde som är i behov av barnomsorg på kvällar och helger får detta ordnat av kommunen. Mer än hälften får i stället ta hjälp av en granne, släkting eller bekant.Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix
Maria Arnholm (FP).
Maria Arnholm (FP).Foto: Scanpix

I ungefär hälften av landets kommuner finns det barn i  åldrarna 1–5 år inskrivna i  omsorg på så kallade obekväma tider. Totalt handlar det om 3 100 barn, enligt den officiella statistiken för 2012.

Men en ny undersökning visar att bara var tionde som är i behov av barnomsorg på kvällar och helger får detta ordnat av kommunen. Mer än hälften får i stället ta hjälp av en granne, släkting eller bekant.►Läs mer: Kommunen som kan bli först med dygnet runt-dagis

I den nya föräldraenkäten, som Skolverket har gjort på uppdrag av regeringen, svarar totalt 7 procent av vårdnadshavarna till barn i förskoleåldern att de är i behov av barnomsorg på obekväma tider. Bland ensamstående är andelen hela 18 procent.

– Det finns uppenbarligen ett behov av en utbyggd barnomsorg på obekväm arbetstid. Det är upp till kommunerna att organisera och ta ansvar för förskola och barnomsorg, och varje kommun får hitta sina egna lösningar som är så bra och effektiva som möjligt där, säger förskoleminister Maria Arnholm (FP) till Metro.

Undersökningen visar att behovet skiljer sig mycket åt mellan olika kommuner och socioekonomiska grupper.

Regeringen har avsatt 108,5 miljoner kronor som ska ges i kommunalt stöd till barnomsorg på obekväm arbetstid.

Pengarna avsätts från i  höst till och med 2016. Men den nya undersökningen kommer inte göra att regeringen utökar summan.

– Nej, ur mitt perspektiv visar resultaten att vi är på rätt väg med beslutet som vi tog i fjol. Det är för tidigt att säga hur de här pengarna har verkat, men vid årets slut börjar vi följa upp hur många kommuner som har ansökt och vad pengarna har använts till. Då får vi ta ställning till om det här var ett bra belopp, säger Maria Arnholm.

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro