ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ministern: Man ska inte bara roa

Karolina Skoglund · 27 Feb 2014
Uppdaterad 27 Feb 2014

Vi måste kunna prata om allt, menar kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth. På måndag visas föreställningen Nationalismens apostlar” på Dramaten. Men det är knappast en slump att den sätts upp just nu. – Kulturen tar upp sådant som människor diskuterar, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Kulturen har i uppgift att väcka nya tankar och ta ut spår för framtiden. Det menar kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth. Hon säger att det inte finns något som motsätter att man tar upp kontroversiella ämnen på Sveriges nationalscen. 

– Tvärtom. Vi lever hela tiden i en föränderlig värld. Ingenting står still. Teatern, liksom litteraturen och filmen, tar upp konflikter i samhället. Och lika väl som man ska roa så ska man också oroa. 

Ofta följer kulturen samhället, menar hon. 

– Den tar upp sådant som människor diskuterar. Så har det alltid varit. Det kan vara allt ifrån miljöfrågor till konflikter mellan generationer och rasism. 

På måndag hålls föreställningen ”Nationalismens apostlar” på Dramaten, vilket är ett exempel på just det: hur kulturen följer samhället. 

– Sedan behöver man inte presentera lösningar. Men förhoppningen när en människa ser en teaterföreställning är att den fått nya tankar, idéer och kunskaper som den tar med sig där-ifrån. På så sätt bidrar det till samhällsdebatten. 

Själv definierar hon nationalism som att ha en känsla för sin hembygd. I Sverige menar hon däremot att den, till skillnad från många andra länder, generellt är relativt oproblematisk. 

– Sedan finns det naturligtvis de som har en annan uppfattning. Som de som tycker att vissa inte hör hemma här, rasister. Men de har en annan syn på vad nationen och vad nationalism är än majoriteten av oss alla andra. 

Därmed inte sagt att det inte är ett ämne värt att lyfta. 

Hon tycker även att det är viktigt att diskutera vad det innebär att vara svensk och vad skillnaden är mellan att vara född här och att inte vara det. 

– Då kan kulturen bidra med så mycket kunskaper. Saker och ting tenderar att bli spöklika om man inte pratar med dem. Livet är inte lätt och ska inte vara lätt. Men allt ska gå att kunna prata om. 

LÄS ÄVEN: Ministern till attack mot Sven Wolter

De vann backstagebiljetter

DRAMATEN + METRO #nationalismförmig

Metro och Dramaten har utsett fem definitioner från #nationalismförmig som berör oss lite extra. De fem får alla backstagebiljetter till föreställningen ”Nationalismens apostlar”, som visas på Dramaten den 3 mars. 

@petrabin: Osynliga gränser och streck i sanden. Motsatsen till att sträcka ut handen. 

@alfredodenIV: Nationalism hjälper en att veta vem man är, en slags ID-kort som säger jag älskar mitt land oavsett invånarnas hudfärg. 

@annalog: Är nationalism ett begrepp värt att ta tillbaka? NÄE. Dom får det. Vassego. 

@magnusOlsve: Blicken hos de rumänska tiggarna när jag kom fram med mat, styrkekramar och ett bultande hjärta. 

@ShimmyShook: #nationalismförmig är de idiotiska att man är stolt över det opåverkbara dvs stolthet över var man är född snarare än vad man åstadkommit.

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro