ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ministern medger fel om svenska sexbrott i omtalad BBC-intervju

Hugo Ewald · 4 Mar 2017
Uppdaterad 4 Mar 2017
Nu väljer Ylva Johansson att backa efter kritiken.

Nu väljer Ylva Johansson att backa efter kritiken. Foto: Pontus Lundahl/TT/Metro


Under en intervju med brittiska BBC den 22 februari sa Sveriges arbetsmarknadsminister Ylva Johansson att antalet kvinnor som utsätts för sexbrott "går ner, går ner, går ner". Det stämmer inte enligt statistiken, och nu medger ministern att hon hade fel.

klar

Artikellänk är kopierad

Den 22 februari medverkade Sveriges arbetsmarknadsminister Ylva Johansson i brittiska BBC för att diskutera USA:s president Donald Trumps uttalanden om Sverige, där Sverige framställs om sett land där brottsligheten ökat kraftigt på grund av invandring.

”Vi är inget paradis, folk begår brott. Men när vi jämför Sveriges brottslighet med de flesta andra andra länder ligger vi lågt till, och vi ligger lågt till när det kommer till dödligt våld”, sa Johansson bland annat i intervjun.

Det stämmer att Sverige ligger lågt till jämför med många andra länder när det kommer till brott. Och det är färre som uppger att de utsätts för brott 2015 än för 2005 år sedan, enligt Brottsförebyggande rådets årliga nationella trygghetsundersökningar. 2014 hade Sverige 0,9 mord per 100 000 invånare, lägre än OECD-genomsnittet och lägre än genomsnittet i Europa som är 3 mord per 100 000 invånare.

Men det uttalanden från Johanssons sida som väckte mycket kritik var att Johansson menade att sexualbrottsligheten i Sverige skulle ha gått ned.

– När vi gör undersökningar om kvinnor som blivit utsatta för våldtäkter och sexuella ofredanden kan vi se att nivån går ner, går ner, går ner, sa Johansson då till BBC.

Det påståendet stämmer inte. Enligt den nationella trygghetsundersökningen har andelen kvinnor som uppger att de utsatts för sexualbrott stigit från 1,1 procent 2011 till 3 procent 2015. Fram till år 2012 låg nivån på en rätt stabil nivå runt cirka 1 procent. Även antalet anmälningar gällande sexualbrott har ökat.

Uttalandet väckte mycket kritik. Den tidigare moderata arbetsmarknadsministern Elisabeth Svantesson kallade påståendet ”fake news” och även flera andra debattörer som den centerpartistiska riksdagsledamoten Staffan Danielsson och DN-ledarskribenten Erik Helmersson har kritiserat uttalandet.

Foto: Brå

Nu väljer Ylva Johansson att backa efter kritiken.

”Jag baserar mina svar i intervjun på uppgifterna jag hade då – att anmälningarna på våldtäkter minskat 2015. Det var fel av mig att prata om en utveckling baserat på ett år. De preliminära siffrorna för 2016 visar tyvärr på en ökning igen. Det är självklart viktigt att det blir korrekt.”, skriver hon till DN.

Som Metro tidigare skrivit om är det dock svårt att peka på exakt hur antalet eller andelen sexbrott utvecklats i Sverige över tid. Sverige har till exempel högst andel våldtäkter per 100 000 invånare enligt FN:s kontor för narkotikakontroll och förebyggande av brott, men Michael Jandl, researchansvarig på UNODC, menar att det till en hög grad beror på Sveriges definitioner av vad som utgör våldtäkt.

– Även om Sverige har högst antal anmälda våldtäkter per 100 000 invånare enligt vår statistik så är det bara på grund av att deras definitioner, benägenhet att anmäla och registrera skiljer sig så mycket från andra, sa Michael Jandl, till i december Metro 2015.

Hur många våldtäkter som faktiskt begås i Sverige är det ingen som egentligen som vet, eftersom mörkertalet är såpass högt. Brå uppskattar att bara 10-20 procent av alla våldtäkter anmäls i Sverige, och av dessa är det bara i 20 procent av fallen som det går att knyta en misstänkt till brottet.

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro