ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Ministern om handel med falska identiteter: "Det är allvarligt"

Anton Gustafsson · 13 Feb 2019
Uppdaterad 14 Feb 2019
Mikael Damberg (S) och Johan Forssell (M)

Mikael Damberg (S) och Johan Forssell (M) Foto: TT


Det pågår en omfattande handel med falska pass och identitetshandlingar i Sverige, enligt terrorforskare Magnus Ranstorp. Ansvarig minister Mikael Damberg anser att uppgifterna är allvarliga. Och Moderaternas rättspolitiske telesperson säger: "Skärpta straff och stramare lagstiftning är ett måste

klar

Artikellänk är kopierad

Som terrorforskaren Magnus Ranstorp sa i en intervju med Metro pågår det en omfattande handel med falska pass och identitetshandlingar i Sverige. Han menar att det finns rena identitetsfabriker som omsätter hundratals miljoner kronor. De falska identiteterna används av personer som till exempel begår ekonomisk brottslighet eller söker asyl i flera olika länder samtidigt.

Moderaternas nya rättspolitiske talesperson är oroad över uppgifterna.

– Det här är väldigt allvarligt av två anledningar. Det utmanar vår trovärdighet på en rad politikområden, men det har även stor inverkan på Sveriges säkerhet, säger han.

Migrationspolitiken är ett av de områden som får sin trovärdighet skadad enligt Johan Forssell.

– Det är jätteviktigt att man vet vem som kommer in i landet. Om man ska kunna bedöma om personen har rätt att stanna här eller inte måste man veta vem det är som står framför en, säger han.

Terrormisstänkt använde sig av flera olika identiteter

Som Metro rapporterat om tidigare var en av de personer som har använt sig av falska identitetshandlingar är en av de misstänkta i den pågående terrorrättegången. Han ska ha använt sig av en handfull olika identitetshandlingar som han skaffat sig illegalt. Handlingarna har tillåtit mannen att bo och verka i Sverige under flera år.

– Många av de personer som kommer hit med ont uppsåt att begå brott vill inte berätta vem man är. Om det då är så här enkelt att fara med osanning och skaffa sig nya identiteter så underlättar det att begå brott. Så här kan det inte fortsätta, säger Johan Forssell.

En man som åtalats för terrorbrott i Sverige har berättat att han använde flera olika identiteter. Foto: Polisen
En man som åtalats för terrorbrott i Sverige har berättat att han använde flera olika identiteter. Foto: Polisen

En utredning är på väg

2017 tillsatte justitieminister Morgan Johansson (S) en utredning som handlar om fusket med falska ID-handlingar. I slutet på mars ska den utredningen vara klar och där ska förslag till åtgärder för att få stopp på den här typen av brott presenteras. Inrikesminister Mikael Damberg (S) ansvarar nu för frågan, han vill inte ställa upp på en intervju men kommenterar saken i ett mejl.

”I utredarens uppdrag ingår bland annat att föreslå hur antalet utfärdare och identitets­handlingar ska begränsas. Utredaren ska också föreslå hur kontroll av äkthet och giltighet av identitetshandlingar kan förbättras och hur identitetshandlingar bör utfärdas och utformas för att bli säkrare”, skriver han i ett mejl till Metro.

Mikael Damberg är även inne på samma spår som Johan Forsell.

”Man ska kunna lita på att de ID-handlingar som staten utfärdar är säkra. Brister i detta är allvarligt”, skriver Mikael Damberg.

Johan Forsell är kritisk till hur regeringen har hanterat frågan.

– Tyvärr är jag inte helt överraskad. Den här regeringen har gjort till vana att tillsätta utredningar, sedan är det oklart vart de tar vägen. Men här har allt för lite blivit gjort. Jag kan inte dra någon annan slutsats att den här frågan inte är prioriterad av regeringen. Jag ställer mig frågan om hur så lite kan ha blivit gjort, jag är förvånad över att det inte hänt mer på fem år.

Vad vill Moderaterna göra annorlunda på det här området? 

– Vi måste skärpa straffen. Det är organiserad brottslighet som verkar här för att man kan tjäna enorma summor pengar. Då måste samhället markera att det här är ett allvarligt brott och då måste man få ett ordentligt straff om man döms. Ytterst kan detta handla om rikets säkerhet och då måste lagen stramas åt, säger Johan Forssell.

Förutom skärpta straff vill Moderaterna också se över reglerna i migrationspolitiken.

– Vi vill öka möjligheterna till utvisning om du har tagit dig in i landet med hjälp av ett ID som du har förfalskat eller köpt. Vi tycker även att man ska kunna återkalla ett uppehållstillstånd om en person har angett felaktiga upp gifter och inte berättat vem han eller hon är.

klar

Artikellänk är kopierad

Anton Gustafsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro