ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Ministern om matsvinnet: "Är naturligtvis en viktig fråga"

Anton Gustafsson · 14 Apr 2019
Uppdaterad 14 Apr 2019
Landsbygdsminister Jennie Nilsson.

Landsbygdsminister Jennie Nilsson. Foto: TT


EU har ett mål om att halvera matsvinnet till 2030. Länder som Frankrike, Italien och Spanien har gått in med politiska styrmedel för att nå det målet. Men i Sverige lyser sådana lösningar med sin frånvaro. "Vi behöver alltid fundera klokt över hur vi fördelar de resurser vi har", säger landsbygdsminister Jennie Nilsson.

klar

Artikellänk är kopierad

2016 blev Frankrike det första landet i världen att instifta en lag mot matsvinn. Lagen innebär att om en stor matbutik inte samarbetar med en välgörenhetsorganisation och skänker mat som annars skulle kastas får de böta 3700 euro.

Italien blev nästa land att instifta en lag mot svinnet. Den innebär att det är lagligt att donera mat där bäst före datumet har gått ut och butiker som donerar mat får skattelättnader som ska motsvara värdet av donationen. Spanien och Storbritannien är också länder som med politiska styrmedel arbetar för att minska matsvinnet.

Sverige har skrivit under på att de ska bidra till EU:s mål om att halvera matsvinnet till 2030. Men några liknande förslag på politisk styrning är inte aktuella i nuläget. För detta har regeringen fått kritik från experter på området. I Sverige är det landsbygdsminister Jennie Nilsson (MP) som är ansvarig för frågan.

Vad gör den Svenska regeringen i nuläget för att nå EU:s mål om att minska matsvinnet? 

– Från och med förra året finns det en nationell handlingsplan för hur vi ska arbeta med att minska matsvinnet, där bland annat arbetet med att förändra vårt konsumentbeteende ingår. En annan åtgärd i handlingsplanen är ett nationellt mål för matsvinn. Arbetet med att ta ett förslag till nytt etappmål om minskat matavfall har precis påbörjats och ska överlämnas till regeringen vid årsskiftet, säger Jennie Nilsson.

Är det aktuellt med liknande politisk inblandning i arbetet mot matsvinn som man kan se i andra EU-länder? 

– Om liknande regelverk blir aktuella i Sverige får jag återkomma till, men det är alltid intressant att höra exempel från hur andra länder arbetar och vi följer deras arbete noga. Vi måste låta de insatser som i dag är igång få ha sin gång och sedan utvärderas. Visar det sig att matsvinnet inte minskar i den takt vi vill får vi då ta en diskussion om vad nästa steg bör vara för regeringen och om det är nödvändigt med lagstiftning för att minska svinnet.

Enligt Livsmedelsverket kastas varje år mat som motsvarar 360 000 bilars körning per år i utsläpp. Bild: TT.
Enligt Livsmedelsverket kastas varje år mat som motsvarar 360 000 bilars körning per år i utsläpp. Bild: TT.

Varför satsas det mindre pengar på att minska matsvinnet än på andra klimatområden?

– Regeringen har satsat särskilt på att de tre myndigheterna (Jordbruksverket, Naturvårdsverket och Livsmedelsverket) ska samarbeta kring dessa frågor. Matsvinnsfrågan är naturligtvis en viktig fråga bland flera och vi behöver alltid fundera klokt över hur vi fördelar de resurser vi har. Ansvaret ligger dessutom på flera aktörer i livsmedelskedjan att se till att minska miljöbelastningen genom ett resurseffektivt utnyttjande av livsmedlen.

klar

Artikellänk är kopierad

Anton Gustafsson
Anton Gustafsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro