ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ministern svarar på läsarnas frågor

Arne Wirén · 11 Apr 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson anser att man måste ge sjukvården och arbetsmarknaden redskap för att få folk att komma tillbaka. 

Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson anser att man måste ge sjukvården och arbetsmarknaden redskap för att få folk att komma tillbaka. 


klar

Artikellänk är kopierad

Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson vill inte ge sig in i diskussionen om huruvida sjukskrivna verkligen är sjuka eller inte.– Jag är politiker och inte läkare, säger hon till Metro.

På fem år, från 1998 till 2003, fördubblades antalet sjukdagar. Tror du att svenska folket kan ha blivit så mycket sjukare?– Jag tror vi får leta brett om orsakssambandet till den psykiska ohälsan och försöka hjälpa de här personerna. Det är mycket lidande för dem som drabbas. Tio unga om dagen blir förtidspensionärer på grund av psykisk ohälsa. Vi ska komma till rätta med deras ohälsa snarare än att ifrågasätta diagnosen. För mig handlar det om utanförskap, att unga inte finner en plats på arbetsmarknaden.

Man blir väl inte sjuk för att man blir arbetslös?– Jo, de känner sig otillräckliga och får inte plats i  gemenskapen. Då kan jag förstå att många mår dåligt och inte tycker livet är så kul som det borde vara. Då hjälper inte en passiv sjukskrivning; ”gå hem och vila”. Vården måste sätta in åtgärder snabbare när någon är deprimerad.

Det har blivit vanligt också att stanna hemma när något går en emot på jobbet.– Det är inte acceptabelt. Sjukskrivning ska inte användas för att lösa konflikter på arbetet.Det händer i dina egna led. I höstas sjukanmälde sig två ministrar, Maria Borelius och Tobias Billström, när det blåste kring dem.– Jag utgår från att all sjukskrivning efter en vecka sker i samråd med läkare och den är för att man är sjuk eller arbetsskadad.

Tror du inte att många tog intryck; ”när ministrar gör så kan jag också göra det”.– Jag kan inte gå in på enskilda personers tillstånd. Jag är ingen läkare. Min uppgift som ansvarig för sjukförsäkringen är att ta reda på varför så många mår dåligt.

För bara några år sedan vågade inte politikerna erkänna att det faktiskt finns folk som fuskar med sjukskrivningar. Är det inte likadant nu?– Enligt Försäkringskassan sker det ett överuttag av sjukförsäkringsdagar motsvarande 1 miljard kronor om året. Jag har i varje anförande framhållit detta, det är inget som jag låtit bli att tala om. Men jag är politiker, jag ska inte blanda mig i diagnossättandet. Nu finns de här signalerna, det gäller att ge arbetsmarknaden och sjukvården redskap för att få folk att komma tillbaka.

klar

Artikellänk är kopierad

Arne Wirén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro