ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ministern: Utkämpar alla striders moder

Kristoffer Rengfors · 20 Okt 2011
Uppdaterad 20 Okt 2011

Löner och pensioner fryser inne om krislånen sinar. Nu kämpar grekerna mot klockan. Alexandra Pascalidou: En avgrundsdjup abyss mellan folket och de folkvalda”.

klar

Artikellänk är kopierad

Ett regn av bensinbomber och stenar haglade vid det grekiska parlamentet i huvudstaden Aten i går när maskerade aktivister gick till angrepp. I protest mot omröstningar för nya nedskärningar som drabbar det grekiska folket utlystes i går en två dygn lång generalstrejk som lamslår landet. Över 120 000 demonstranter fanns på Atens gator. Innanför parlamentets väggar försökte Greklands finansminister Evangelos Venizelos få med sig en majoritet av parlamentets ledamöter. Om inte nedskärningarna går igenom och allt är klart innan  helgen är över är det stopp för nya nödlån från EU och IMF. Då har Grekland slut på pengar till löner och pensioner redan i mitten av november. – Från och med nu och fram till på söndag utkämpar vi alla striders moder, säger Venizelos enligt nättidningen Ekathimerini. Men långivarna vill se ett mer enat parlament. Oppositionen i Grekland är i dag långt ifrån överens med den pressade socialistregeringen. Regeringspartiet Pasok har haft flera avhopp och har nu bara 154 av 300 röster i parlamentet. Krismöten med oppositionen hölls så sent som i tisdags i försök att hitta en gemensam linje. – Situationen kan bli ohållbar. Det finns ju ingen som gillar vad regeringen gör, säger Kjell Engelbrekt, statsvetare på Försvarshögskolan. Samtidigt är han noga med att påpeka att alternativen för Grekland är få, om ens några. – Vad erbjuder oppositionen? Så länge det inte finns något alternativ till nedskärningarna och nödlånen, så tror jag att det här kan hålla. Hur illa det än är så finns inget alternativ, säger Kjell Engelbrekt.

klar

Artikellänk är kopierad

Kristoffer Rengfors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro