ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ministerns groda: Bara idioter dog i tsunamin

Jenny Sköld · 23 Okt 2011
Uppdaterad 24 Okt 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Den japanska ministern för förebyggande av katastrofer har hamnat i blåsväder efter ett uttalande på ett möte i den drabbade regionen Fukushima. Inför sina kolleger i Japans demokratiska parti kallade Tatsuo Hirano dem som dött i tsunamin för mindre begåvade:  "Vissa flyttade till säkrare områden för att de tänkte att här är vi trygga. Sedan finns det idioter – som min gamla klasskamrat – som inte tog skydd. De är döda nu", sa han enligt nyhetsbloggen Japan Probe. Efter att uttalandet läckt ut tvingades ministern be om ursäkt till media. "Jag har länge undrat varför min vän inte flydde och jag gav uttryck åt min personliga åsikt. Det är inte första gången japanska politiker kritiseras för uttalande efter jordbävningskatastrofen tidigare i år. Ett exempel är före detta handelsministern Yoshio hachiro, som tvingades avgå i september efter att han skämtat om strålning.

Hiranos företrädare på ministerposten, Ryu Matsumot, tvingades avgå efter kritik om att han varit ohövlig mot tjänstemän under ett besök vid den tsunamidrabbade kusten i nordöstra Japan.

klar

Artikellänk är kopierad

Jenny Sköld
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro