ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Ministrar i Belgien: Vill vidta rättsliga åtgärder mot sugardejtingsajt

Linnea Bergman · 26 Sep 2017
Uppdaterad 26 Sep 2017
Två ministrar i Belgien vill nu vidta rättsliga åtgärder mot dejtingsajten.

Två ministrar i Belgien vill nu vidta rättsliga åtgärder mot dejtingsajten. Foto: Foto: Richmeetbeautiful.


Två ministrar i Belgien uppger att de vill vidta rättsliga åtgärder mot personerna bakom sugardejtingsajten Rich meet beautiful i Belgien. Tidigare har även en förundersökning gällande koppleri inletts här i Sverige.

klar

Artikellänk är kopierad

I slutet av augusti började sugardejtingsajten Rich Meet Beautiful ställa upp flak med reklam som riktade sig till studenter på flera orter i Sverige.

”Hej studenter! 0,- i studielån? Dejta en sugar daddy”, stod det på reklampelarna.

Fenomenet sugardejting handlar om en äldre och en yngre person som ses och där den äldre personen har mer pengar och erbjuder en livsstil som den yngre personen vill ha. I utbyte mot pengar, presenter eller upplevelser får den äldre personen dejta den yngre. Oftast handlar det om äldre män, så kallade ”sugardaddies”, som träffar yngre kvinnor, så kallade ”sugarbabies”.

När Metro skapade ett fejkkonto på den nya sajten blev vi dock snart erbjudna att sälja sex, och flera kvinnor som vi varit i kontakt med vittnar om att de sålt sex eller känt sig pressade till sex via den aktuella sajten och andra sugardejtingsajter.

Flaken med reklam blev polisanmälda av Chalmers studentkår och av S-kvinnor. I förra veckan kunde Metro berätta att en förundersökning kring koppleri inletts.

Och det är inte bara i Sverige som sajten får kritik. Flaken har även under de senaste dagarna börjat ställas upp kring universitet i Belgien. Något som lett till att två ministrar nu vill se rättsliga åtgärder mot sajten, rapporterar bland annat The Guardian efter att nationella medier tagit upp ämnet.

Vår reporter skapade en fejkprofil på sajten och fick direkt erbjudanden om sex mot betalning.

Det är jämställdhetsministern Isabelle Simonis och utbildningsministern Jean-Claude Marcourt som gått ut med att de vill initiera en rättslig process mot företaget bakom sajten för att den uppmuntrar osedlighet och prostitution. De vill att kampanjflaken förbjuds att stå på allmän plats. Ministrarna menar att fenomenet uppmuntrar kvinnor att sälja sina kroppar och förstärker mäns dominans i samhället.

– Det är dags att agera beslutsamt, genom att medvetandegöra, men också genom att använda alla möjliga rättsliga medel, säger Isabelle Simonis.

Sajtens grundare och vd Sigurd Vedal menar dock inte att sajten gör sig skyldig till något olagligt.

– Sajten främjar inte prostitution, men den ekonomiska aspekten är en del av varje förhållande, säger han. Det handlar om romantiska relationer mellan två personer som ställer sina egna villkor.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro