ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Minnesmästaren: Så kan du träna upp ditt minne

Filip Häggberg · 10 Mar 2016
Uppdaterad 6 Jun 2016
Idriz Zogaj har vunnit SM i minne fem gånger.

Idriz Zogaj har vunnit SM i minne fem gånger. Foto: Privat/Alamy


Idriz Zogaj kan allt om studieteknik och har knepet som hjälper en att komma ihåg allt inför en tenta. Det gäller att tänka i bilder. Det blir lättare och tar mindre tid”, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

När Sverige vann VM i minne 2014 var Idriz Zogaj förbundskapten. Han har gjort en TEDx-föreläsning, ”How to become a memory master”, som har över 3,7 miljoner visningar på Youtube.

Han har själv haft titeln Sveriges bästa minne fem år i rad, i mitten på 2000-talet. Han skriver böcker, föreläser och utvecklar appar om hur man förbättrar minnet och använder det i sina studier.

– Knepet är att lyckas associera en mängd information till enstaka ord eller bilder. Om du till exempel läser en bok och hittar ett ord, eller lyckas visualisera en bild, som sammanfattar innehållet från en hel sida kan du sen bara plugga det ordet eller bilden. Då samlar du en hel sidas information i bara ett ord, eller en bild, säger Idriz Zogaj till Metro.

För att lära sig lyckas med att förvandla stora mängder information till enstaka bilder krävs det träning.

– De flesta är vana att anteckna all information de tar till sig. Börja då med att anteckna som vanligt och samtidigt försöka visualisera i bilder. Då märks det att det man kommer ihåg mest inte är det som skrivs ned, utan det som visualiseras i en bild, säger Idriz Zogaj.

LÄS MER
Så bygger du ditt varumärke medan du pluggar
klar

Artikellänk är kopierad

Filip Häggberg
Filip Häggberg
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro