ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Minnesstund för fotbollskillen i Örebro

TT · 16 Mar 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Chock och förstämning råder bland tränare och spelare i Örebro, som miste en 14-årig lagkamrat under en fotbollsmatch. Obduktionen får utvisa varför pojken dog.

– Våra ledare träffar företagshälsovården i dag (måndag). Och vi kommer att ha en minnesstund och informationsstund för spelarna — huvudsakligen minnesstund. Det är inte mer än så någon behöver veta i det här läget, säger Birger Jonsson, ordförande i Västmanlands Fotbollsförbund.

Under en match på söndagseftermiddagen segnade 14-åringen ned. Livräddande insatser gjordes förgäves.

Först mot slutet av veckan kommer svar från de obducenter i Linköping som ska försöka ta reda på varför pojken dog, men troligen är han en i raden av de ungdomar som har dött i plötslig hjärtdöd i samband med träning eller tävling. Några sådana fall i Sverige brukar inträffa varje år, och orsaken är oftast någon form av oupptäckt hjärtsjukdom.

Varje fall brukar öka oron för att idrott skulle vara farligt.– Det är naturligtvis en stor tragedi när någonting sådant här händer, men nyttan med idrott överväger risken med råge så länge man inte tillhör någon riskgrupp, säger Eva Nylander, professor och överläkare i Linköping.

Hon var sammankallande i den expertgrupp som tog fram Socialstyrelsens riktlinjer om plötslig hjärtdöd bland unga idrottare 2006, och dokumentet gör bestämt tummen ned åt rutinmässiga hjärtundersökningar av alla unga idrottsutövare. Cirka 200 000 personer skulle behöva undersökas för att upptäcka en person som annars skulle ha avlidit, och väldigt många — cirka 2 000 på varje sjuk person — skulle få oroande besked alldeles i onödan.

Däremot föreskriver riktlinjerna rutinundersökningar av elitidrottare, inklusive eleverna på landets idrottsgymnasier.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro