ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Minns Denniz Pop

Loise Jacobson · 3 Sep 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
I går var det exakt tio år sedan popundret Denniz Pop dog. 

I går var det exakt tio år sedan popundret Denniz Pop dog.  Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

Radioprofilen Fredrik Eliasson bjuder på en riktig nostalgitripp i dokumentärserien ”Cheiron – en popsaga”. – Jag vill påminna folk om Denniz Pops betydelse för svensk popmusik.Fredrik Eliasson började sin bana som musikjournalist under det tidiga 90-talet och följde Denniz Pops karriär med stort intresse.I de fem halvtimmeslånga avsnitten får lyssnarna lära känna mannen som gjorde svenskproducerad musik till en het ­export­vara. Systern, sonen, artisterna och kompanjonen Max Martin, som annars sällan låter sig intervjuas, ger sin bild av vem Denniz Pop var.– Det som överraskade mig mest var att ”Dagge” också skrev klassisk musik, säger Fredrik Eliasson.

Denniz Pops största ögonblick i Cheironstudion enligt Fredrik Eliasson:

Soundet de hittade med Dr Alban var jäkligt häftigt och nytt när det kom 1990. Om du lyssnar på basgången i ”No coke” låter det väldigt annorlunda än musik som gjordes då. Han hade inte kommit dit  han är i dag utan Denniz Pop som lärde honom hitta kärnan. 

Denniz Pop och Max Martin åkte över till Los Angeles för att jobba med Michael Jacksons brorsöner i gruppen 3T. Michael var med och sjöng på några låtar. Det är verkligen ett kvitto på att man är stor när man blir inringd från Stockholm för att jobba med ”The King of Pop”.

Robyn spelade in ”Show me love” och ”Do you know ” i Cheironstudion. Hon säger att de drog det bästa ur henne och att hon är tacksam över att de lärde henne vad som gör en bra melodi.

Britney kom in i bilden året innan Denniz Pop dog. ”… Baby one more time” gick upp på listorna redan 1999 och hela plattan är egentligen mer en Max Martin-pryl. Denniz Pop lade grunden.  

klar

Artikellänk är kopierad

Loise Jacobson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro