ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Minska svinnet med smarta lådor

Ola Jacobsen · 19 Sep 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

PAPPER. I dag förstörs mellan 10 och 20 procent av alla varor i dagligvaruhandeln. Svinnet skulle kunna vara betydligt mindre om kartongerna som varorna ligger i kunde känna av när något är på väg att gå fel och larma. – Med sensorer som till exempel känner temperaturen eller tryck på förpackningarna kan man spara både stora pengar och miljön, säger Li-Rong Zheng, professor i medieelektronik på KTH.Han leder det nyöppnade VINN Excellence Ipack Center i Kista som ska främja innovationer inom den så kallade smarta pappersbranschen. – I globaliseringens tid måste vi göra det som vi är bra på. Sverige har en tätposition i världen med sin kombination av kompetens inom skogs-, elektronik- och it-industrierna.

Flera företag bedriver redan egen forskning om smarta papper. I Norrköping finns också nätverket Printed Electronics Arena, som kommersialiserar forskning från Linköpings universitet och Acreo. Det nya centret ska erbjuda en plattform för gemensam innovation för svenska företag.

Li-Rong Zheng ska vara länken mellan forskare från olika områden. Centret har en budget på 210 miljoner kronor under tio år. En tredjedel av pengarna kommer från Vinnova, en tredjedel från KTH och en tredjedel från industrin.

•• Vad kommer smarta papper innebära för vanliga människor?– För tio år sedan pratade vi om att koppla ihop människor med hjälp av internet. De kommande tio åren kommer vi koppla ihop varor och objekt. Sett till antalet noder kommer det att bli många gånger större än internet, säger Li-Rong Zheng.  

klar

Artikellänk är kopierad

Ola Jacobsen
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro