ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Minskade ränteavdrag slår mot barnfamiljer och borätter

Stockholm TT · 16 Aug 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

I Sveriges Radios partiledarintervju på tisdagen öppnade Fredrik Reinfeldt för att ta in en del på ränteavdragen. Men han har inget konkret förslag. -Jag har inga färdiga förslag, jag har inga beräkningsunderlag och det avgörande blir hur den kommunala fastighetsavgiften utformas och vilka intäkter den ger, säger han till TT. I dag får 30 procent av bolåneräntan dras på skatten. Unga som precis har tagit sig in på bostadsmarknaden, barnfamiljer med stora lån och inte minst högt belånade bostadsrättsägare pekas ut som de stora förlorarna om Reinfeldts förslag går igenom. Vinnarna är de som köpte sina villor för kanske 15- 20 år sedan i attraktiva område och som har betalat av sina lån. Stark konjunktur-De som har betalat av sina lån blir bara gynnade, de som precis har kommit in på bostadsmarknaden och har stora lån i attraktiva områden blir missgynnade, säger Cecilia Hermansson, prognoschef på Föreningssparbanken. Men en sänkning av ränteavdragen, som är högre i Sverige än i de flesta andra länder, har diskuterats tidigare och enligt Hermansson är tidpunkten för en sänkning riktig, eftersom konjunkturen är stark. -Men hushållen måste minst få två- tre år på sig att förbereda sig, säger hon. Stellan Lundström, professor i fastighetsekonomi vid KTH tycker att moderatledarens förslag är ett steg i rätt riktning. -Reinfeldt är rätt ute när han säger att ska man slopa fastighetsskatten så måste man också titta på ränteavdragen, säger han. Utan stöd Reinfeldt har inget stöd bland övriga borgerliga partier. Kristdemokraterna och folkpartiet tar helt avstånd från tanken på att se över ränteavdragen. Centern vill inte kommentera idén.

Statsminister Göran Persson, däremot, är inte oväntat kritisk. -Det betyder ingenting annat än att de som bor i riktigt stora hus och kommit upp en bit i åren får väldigt stora skattesänkningar och de som är unga och just har byggt får väldigt kraftiga skattehöjningar. Det är dålig politik. Alliansen har kommit överens om att utreda kd:s förslag om att ersätta fastighetsskatten med en kommunal avgift.

Men avgiften kommer inte att räcka för att finansiera en borttagen fastighetsskatt. Resten måste komma från annat håll.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro