ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Minst 40 döda i bombdåd i Egypten – här är 5 nyheter du kanske missade i helgen

Natalie Demirian · 10 Apr 2017
Uppdaterad 10 Apr 2017
Många sörjer efter bombdåden i Egypten som tog över 40 liv.

Många sörjer efter bombdåden i Egypten som tog över 40 liv. Foto: AP/TT


Terrordådet på Drottninggatan i centrala Stockholm tog förstås helt över nyhetsflödet i helgen. Det är då lätt hänt att andra stora nyhetshändelser faller bort. Här är fem som du kanske missade.

klar

Artikellänk är kopierad

Över 40 döda efter bombdåd mot kyrkor i Egypten

På söndagen dödades över 40 egyptiska påskfirare och över hundra skadades vid bombattentat mot kyrkor i städerna Tanta och Alexandria. Egypten har infört undantagstillstånd och IS påstår sig ligga bakom dåden som fördöms av FN:s säkerhetsråd. I Tanta ska minst 27 människor ha mist livet och minst 78 skadats. I Alexandria dödades 17 människor, varav tre poliser, och 48 skadades, enligt Egyptens socialdepartement.

Båda kyrkorna ligger i Nildeltat och de koptisk-ortodoxa församlingarna firade palmsöndagen, minnet av Jesu intåg i Jerusalem. Det är inte första gången som kopterna drabbats av bombdåd. I december utsattes deras största katedral, i Kairo, i det allvarligaste attentatet mot Egyptens kristna på flera år. Då dog närmare 30 personer och drygt 50 skadades. Många av dem var barn.

Det finns en mängd kristna minoriteter i Egypten, varav kopterna är den största gruppen.

Nio män medvetslösa i Köping

Nio män fick föras till sjukhus på söndagen sedan de påträffats medvetslösa och okontaktbara i två olika lägenheter i Köping. Samtliga kunde räddas till livet, skriver TT. Polisen säger till VLT att de misstänker att männen inhalerat ett vitt pulver som de trodde var amfetamin, men att de i själva verket fick i sig något mycket starkare.

– Det jag tror och misstänker är att det här är en fråga om fentanyl. Fentanyl är en syntetisk opioid som är oerhört potent och finns i flera utföranden, säger poliskommissarie Per-Erik Lundberg till tidningen.

Fentanyl kan leda till andningssvårigheter, kramp i luftstrupens muskler, avstannande hjärtrytm samt hjärtstillestånd.

Stefan Löfven blev omvald som S-ordförande

Statsministern Stefan Löfven omvaldes på Socialdemokraternas partikongress på söndagen. ”Det är en stolthet att ha er som landsmän”, sa han med gråten i halsen, skriver TT.

Han berömde särskilt poliser, brandmän, ambulanspersonal och civila som klev fram efter attacken i fredags.

Sprängladdning hittad i Oslo

Den norska säkerhetspolisen har höjt hotnivån för terrordåd i landet från en trea till en fyra på en femgradig skala de kommande två månaderna. Nu bedöms det som ”sannolikt” att ett dåd kan inträffa i Norge.

Hotnivån höjdes efter att en 17-årig pojke greps i samband med att en hemmagjord bomb hittades i lördags. Misstanken gäller än så länge olovlig hantering av sprängmedel.

– Det är oklart om 17-åringen hade planer på att genomföra en terroristattack, säger Benedicte Bjørnland, chef för norska säkerhetspolisen.

Polisen undersöker nu om pojken hemmahörande i Oslo, som kom som asylsökande från Ryssland år 2010 tillsammans med sin familj, kan ha fått hjälp av andra. Samtidigt utreds kopplingar till dådet i Sverige.

Ryssland hotar att svara på USA:s anfall i Syrien

Det var tidigt på fredagsmorgonen svensk tid som USA avfyrade 59 kryssningsrobotar mot den syriska flygbasen Shayrat. Robotattacken var ett svar mot ett misstänkt syriskt kemvapenangrepp.

Ryssland, Iran och den libanesiska Hizbollahrörelsen skriver i ett uttalande från ett gemensamt militärkommando att USA har överträtt en röd linje och att varje amerikanskt angrepp mot Syrien kommer att besvaras.

Länderna beskriver också den amerikanska truppnärvaron i norra Syrien som en ”ockupationsstyrka”, och att USA:s inblandning i kriget är ”illegal”. Ryssland och dess allierade är från och med nu ”redo att svara på varje aggression”, skriver de enligt Reuters, skriver TT.

klar

Artikellänk är kopierad

Natalie Demirian
Natalie Demirian
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro