ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Mirakelräddad textilarbetare anklagas för bluff

Tina Sayed Nestius · 25 Jul 2013
Uppdaterad 25 Jul 2013

Foto: Scanpix


Hon hyllades världen över som mirakelkvinnan efter att ha räddats ur ruinerna av en fabrik – 17 dagar efter att den rasat. Men nu anklagas sömmerskan Reshma Begum för att vara en del av en stor bluff, enligt australiensiska sajten news.com.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix
Foto: Scanpix
Foto: Scanpix
Foto: Scanpix

Sömmerskans räddningsstory blev känd för en månad sedan och skapade rubriker världen över. Det var den 24 april som niovåningsbyggnaden som Reshma Begum arbetade i, kollapsade. Olyckan räknas som den värsta inom textilindustrin, omkring 2500 skadades och den officiella dödssiffran är 1221 personer. 10 maj visades dramatiska bilder på hur den unga kvinnan, efter 17 dagars fångenskap bland rasmassorna, räddades. Hon ska ha överlevt på fyra kex och vatten från en pöl hon legat i.

Men nu anklagar en av hennes medarbetare den 19-åriga kvinna för att ha fejkat hur länge hon legat i rasmassorna. Mannen anklagar henne också för att vara en del av en bluff som de bangladeshiska myndigheterna skapat för att minska den dåliga publiciteten som raskatastrofen orsakat.

Henes manliga kollega berättar att hon lämnade den rasade byggnaden samma dag som katastrofen inträffade - tillsammans med honom. 

– Vi räddade oss tillsammans. Vi promenerade bort från spillrorna tillsammans. Vi tillbringade två dagar på sjukhus men sedan försvann hon. Nästa gång jag såg henne var på tv 17 dagar senare. De sa det var ett mirakel, men det var fejk, ska kollegan ha sagt till lokala medier.

Enligt den australiensiska nyhetssajten cirkulerar det nu rykten om att hela räddningsaktionen var en bluff, iscensatt av de bangladeshiska myndigheterna. Lokala journalister ifrågasätter hur frisk Reshma Begum såg ut när hon räddades, hennes kläder var hela och hon såg ren ut. Men Reshma Begum själv tillbakavisar anklagelserna:

– Du var inte där jag var, så du har ingen aning, säger hon i en intervju.

Den bangladeshiska armén, som ledde räddningsaktionen, har ännu inte kommenterat bluffanklagelserna.

klar

Artikellänk är kopierad

Tina Sayed Nestius
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro