ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Mirjamsdotter: Dumt att säga "gubbslem"

Tomas Lundin · 15 Mar 2013
Uppdaterad 15 Mar 2013
Aschberg och Mirjamsdotter möttes i radio. 

Aschberg och Mirjamsdotter möttes i radio.  Foto: Gustav Hugosson


En urartad debatt på grävseminariet i Göteborg har lett till en storm på twitter, bloggar och tidningarnas åsiktsplatser. I dag möttes två av huvudpersonerna i radio.

klar

Artikellänk är kopierad

I Radio 1 diskuterade programledaren Robert Aschberg och journalisten och bloggaren Sofia Mirjamsdotter, vad som egentligen hände på grävande journalisters årliga träff i Göteborg. Det som gett upphov till "gubbslems-debatten".

Bakgrunden till bråket är att journalisten och förattaren Maria Sveland kände sig påhoppad under vad som skulle vara ett "avslappnad samtal" under en pubkväll inför publik.  "Det tog ungefär två minuter innan debatten fullständigt spårade ur. Att döma av ansiktsfärg, kroppsspråk och röstvolym hade Janne Josefsson redan värmt upp och syftet med hans medverkan var i alla fall tydlig: att få utlopp för sina aggressioner gentemot mig", skriver Maria Sveland i sin blogg.  Hon beskriver också hur Janne Josefsson anklagat henne för att vara antidemokratisk när hon tackar nej till debatter och begärt en handuppräckning för att se om publiken håller med. Hon anklagar också Täppas Fogelberg för att bara hålla med Janne Josefsson och beskriver hur Robert Aschberg försökte styra om samtalet genom att prata om prutt-tv. Efter över en timmes debatt beskrivs hur kvinnor i publiken fått nog. 

– Jag tänkte att någon måste göra någonting och insåg att ingen annan gör det så jag gick fram till scenen och helt enkelt bröt, säger Mirjamsdotter när hon i dag mötte Aschberg igen i dennes radioprogram i Radio 1.  Mirjamsdotter menar att Janne Josefssons argumentation var full av hål. 

– Janne Josefsson anklagade Sveland för att vara antidemokrat för att hon inte ställer upp i debatter. Samtidigt anklagar han henne för att ta för mycket plats i media. Ordet "gubbslem" har varit centralt i debatten om bråket på grävseminariet. Mirjamsdotter menar att det var Täppas Fogelberg som använde ordet först, när han beskrev sig själv och att hon senare plockade upp det när hon kritiserade männen i panelen.  – Det är inte ett ord jag normalt brukar använda, det är nog första gången jag tog det i min mun. Jag hade nog sagt "gubbar". Jag inser själv att det inte är det smartaste ordet att använda, på sätt och viss sanktionerar jag motsvarande ord mot kvinnor. Robert Aschberg har inte direkt utmålats som "gubbslem", men ville sätta sina uttalanden om prutt-tv – som i sammanhanget framstått lite löjliga – i ett sammanhang. Uttalandena var relevanta eftersom temat för samtalet skulle vara gränser och gränsförskjutningar menar han. När han för ett antal år sedan bjöd in en "pruttoman" till ett tv-program talades det om "skandal-tv".  – Sen några år senare så bjuder de in honom till Bingolotto [... ] jag talade om hur olika gränser förskjuts. Radiomannen förklarar också varför han brast ut i skratt när Mirjamsdotter och en annan kvinna avbröt föreställningen.  – Jag skrattade lite för jag kände igen det från kuppartade saker från vänstersekter jag var med i för länge sen.  Aschberg gjorde sig också lite lustig över att det var så många journalister på plats – men att det inte finns någon otvivelaktig dokumentation av vad som hände.  – Gräddan av Sveriges grävande journalister är där och ingen jävel filmar, förmodligen för att alla skulle twittra om skiten.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro