ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Mirna skulle hjälpa äldre kvinna – bötfälldes för en minuts parkering

Malin Hansson · 1 Sep 2016
Uppdaterad 2 Sep 2016
Färdtjänstchaufflören  Mirna El-Maoula skulle se hur mycket hjälp den äldre kvinnan behövde. När hon kom ner hade hon fått parkeringsböter.

Färdtjänstchaufflören  Mirna El-Maoula skulle se hur mycket hjälp den äldre kvinnan behövde. När hon kom ner hade hon fått parkeringsböter. Foto: Privat


Färdtjänstchauffören Mirna El-Maoula skulle hjälpa en äldre kvinna till sjukhuset och gick in för att hämta henne. Då fick hon en parkeringsbot på 700 kronor. “Det handlar om människor som behöver hjälp. Ska vi verkligen använda vår makt på det här sättet?, säger Mirna.

klar

Artikellänk är kopierad

Det var Helsingborgs Dagblad som först uppmärksammade händelsen som ägde rum på onsdagsförmiddagen.

På onsdagen skulle Mirna El-Maoula hämta en kvinna i 80-årsåldern och köra till Helsingborgs lasarett. Eftersom kvinnan hade kraftigt nedsatt syn och en knäskada som gör att hon inte kan gå ställde sig Mirna El-Maoula utanför hennes port.

– Jag hittade en plats framför porten, men där får jag enligt reglerna inte parkera och det förstår jag. Men jag visste inte hur tillståndet med kvinnan var, säger Mirna El-Maoula till Metro och fortsätter:

–  Enda stället jag annars kunde stå på var långt bort och jag skulle bara snabbt upp och bedöma om kvinnan behövde hjälpt med rullstol eller en trappklättrare och ta ut henne. Jag var borta i en minut.

Men den minuten var lång nog för en parkeringsböter. När Mirna El-Maoula kom ut, stod nämligen en parkeringsvakt och skrev ut en bot.

– Jag förklarade situationen, att jag ska ta en sjuk person till sjukhuset och ersätter ambulans. Jag var inte i vägen, till och med en lastbil kunde passera. Men han sa att han skulle lappat en ambulans också. Sen skrattade han.

►LÄS MER: Ellinor, 11, nekades åka buss – för att hon sitter i rullstol

Mirna El-Maoula är upprörd och vill uppmärksamma problemet att färdtjänstbilar inte får parkera så nära kunderna som möjligt.  

– Det här är människor, gamla, barn, sjuka människor med funktionshinder. Jag är väldigt ledsen över det här och det drabbar inte bara mig utan så många. Hur ska vi passa tider? Ska patienter missa sina dialysbehandlingar? Ska jag gå en kilometer med en sjuk person?

Efter artikeln i Helsingsborgs Dagblad har folk erbjudit sig att betala boten, som utgör 5 procent av Mirna El-Maoulas månadslön.

– Det glädjer mig att folk håller med, men det är inte pengarna det handlar om. Det är de högre upp, de med makt som måste göra något åt detta. Deras anhöriga kommer också att bli gamla. Ska vi verkligen använda vår makt på det här sättet?

Oscar Grönvall, trafikchef på stadsbyggnadsförvaltningen i Helsingborg skriver i ett mail att han inte uttalar sig närmare om ärenden som rör enskilda individer, men skriver även: "I detta ärende kan vi säga så mycket som att det finns två versioner, dels den drabbade personens version, dels parkeringsvaktens. Dessa skiljer sig åt." och:  " När det gäller möjligheterna att stanna, finns det platser i området  inom 100 m från aktuell plats.".

►LÄS MER: Debatt: Hur kan mäklare tjäna mer än de som tar hand om våra sjuka?

På boten syns att  Mirna El-Maoula stod på platsen  i en minut och tio sekunder.
På boten syns att  Mirna El-Maoula stod på platsen  i en minut och tio sekunder.Foto: Privat
klar

Artikellänk är kopierad

Malin Hansson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro