ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Mirsad, 62, sökte vård 21 gånger innan han fick cancerdiagnos

Aron Andersson · 27 Sep 2016
Uppdaterad 16 Jan 2017
Mirsad Dzelic med sin familj.

Mirsad Dzelic med sin familj. Foto: Privat


Trots att Mirsad Dzelic, 62, besökte akuten och vårdcentralen i ett halvårs tid skickades han bara hem. Till slut tvingade han sig till en undersökning. Den visade att han hade lungcancer.

klar

Artikellänk är kopierad

I mars i år visade en lungröntgen vid Skånes universitetsjukhus, SUS, i Malmö att Mirsad Dzelics lymfkörtlar hade förstorats. Men i stället för att få fler undersökningar skickades han hem. På utskrivningspappret som läkaren undertecknat står det att alla provsvar är normala, inklusive röntgen.

►LÄS MER: Jag hade fest för alla mina vänner – nu ska jag planera min begravning

”Du har under vårdtiden genomgått en röntgen av lungorna. Denna undersökning var normal”, står det i handlingarna som Metro tagit del av.

I september, ett halvår senare, diagnosticerades Mirsad med lungcancer. Han hade då varit på akuten och vårdcentralen flera gånger, men hela tiden avfärdats på grund av beskrivningen ovan.

– Det sorgliga är inte bara den första missen, utan alla gånger efter mars då ingen på akuten valt att gå in och titta på röntgen igen. Bara på grund av att dessa två läkare skrivit under på att lungorna är normala, säger Nina Dzelic, Mirsads dotter.

►LÄS MER: Psykologen: Så kan du hantera ett cancersbesked

Han är nu inlagd och behandlas på lungavdelningen. Någon operation är inte möjlig eftersom en tumör sitter så centralt mellan lungorna. Under de senaste dagarna har hans tillstånd försämrats kraftigt. En läkare har gett beskedet att Mirsad kanske bara har månader, i värsta fall veckor, kvar att leva.

– Det som gör mest ont för mig som dotter är hur många gånger pappa ringde och jag skällde ut honom för att jag inte orkade med. Jag orkade inte en hundrade gång på akuten och jag sa ”jag kan inte spendera timmar på akuten med dig när de säger att det inte är något fel”. Då sa han ”Okej Nina” och så lät han det gå två dagar och ringde igen, och grät för att han hade så ont.

►LÄS MER: Cancer i siffror

Hon har nu gjort en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg. På SUS har fallet anmälts internt, och hur det kunnat bli så fel vill sjukhuset inte svara på, eftersom det pågår en utredning.

– Det är precis i början av en utredning och under den tiden kan vi inte uttala oss om själva händelsen, säger Görel Karlsson, presskommunikatör vid SUS, till Metro.

► LÄS MER: Dubbelt så många cancersjuka 2040

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro