ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Misshandeln av små barn ökar

metro · 12 Nov 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Brotten fortsätter att öka i Sverige. Bland de mer dramatiska ökningarna gäller misshandel av barn under sex år.- Skrämmande ökning, anser Rädda Barnen.

Färsk preliminär statistik från Brottsförebyggande rådet (Brå) visar att de anmälda brotten i Sverige ökat med fyra procent under årets tio första månader jämfört med motsvarande period förra året. Totalt anmäldes 1 145 866 brott. Det betyder att nästan 49 000 fler brott begåtts hittills i år.Statistiken avslöjar inga dramatiska förändringar i brottsutvecklingen när det gäller anmälningarna utom när det gäller en brottstyp, misshandel av barn upp till sex år. Denna brottstyp har hittills i år ökat med 26 procent och sedan 1998 har antalet anmälningar fördubblats.Under januari—oktober anmäldes 1 565 fall av misshandel av barn som är upp till sex år.- Det här är jätteskrämmande. Ökningen är enorm. Vi vet också att mörkertalet är mycket stort, säger Åsa Landberg, psykolog vid Rädda Barnen, till TT.

Hinner inte utredaHon vill inte tro att det är flera barn som blivit misshandlade utan hoppas att ökningen i statistiken beror på att fler vuxna polisanmäler denna typ av övergrepp.- Det senaste året har vi drivit en kampanj om barnmisshandeln och vi hoppas att det bland annat är denna som gett resultat, säger hon.Under 2000-talet har allt fler små barn misshandlats. År 2000 anmäldes 938 fall, 2006 1 351 och hittills i år alltså 1 565. Antalet väntas stiga ytterligare innan året är slut.Undersökningar visar att många föräldrar medger att de använt lindrigare våld mot sina små barn.Enligt Åsa Landberg hinner inte polisen utreda fallen av barnmisshandel i den takt som är önskvärd.- Det är långa väntetider och det är vi mycket oroade för, säger hon.

Jämn ökningBrotten i stort har stadigt ökat de senaste åren.- Ökningen hittills i år är "normal" och följer de senaste årens utveckling. Trenden från tidigare år, att bedrägerierna och skadegörelsebrotten ökar, fortsätter, säger Jessica Svedlund, utredare vid Brå, till TT.Den brottstyp som ökat mest inom kategorin bedrägerier är internetbedrägerierna och bedrägerier med hjälp av bluffakturor. Dessa har ökat med 32 respektive 156 procent hittills i år jämfört med fjolårets tio första månader.Klottret på hus, bussar och tåg svarar för en stor del av skadegörelsebrotten. Klottret mot kollektivtrafiken har ökat med 28 procent.Våldsbrotten fortsätter också att öka, hittills i år med sex procent. Av dem har misshandelsbrotten, mord och dråp ökat med två procent. Bostadsinbrotten ökade med sju procent.Även sexualbrotten ökar. Antalet anmälda våldtäkter har ökat med hela tio procent.Bland de brott som minskat finns bilstölder, övriga stölder, rån, köp av sexuella tjänster och grovt koppleri.Bilstölderna minskade med tolv procent och det är en trend som pågått i flera år. Sexköpen minskade med 20 procent.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro