ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Misshandelsåtalet försvann i tre år

Fredrik Beckman · 20 Okt 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Mats hade ingen aning om att åtalet om misshandel hade lämnats in på nytt – fyra år efter misshandeln.

Mats hade ingen aning om att åtalet om misshandel hade lämnats in på nytt – fyra år efter misshandeln. Foto: Brita Nordholm


klar

Artikellänk är kopierad

Mats polisanmälde en misshandel, men rättsväsendet sjabblade bort ärendet. Fyra år efter misshandeln ska åtalet upp i rätten.

Mats, då 18 år, var på rockklubben Sticky Fingers i Göteborg i maj 2005. Han hamnade i dispyt om en garderobsbricka med en annan 18-åring, som tog tag om halsen på honom med ena handen och krävde tillbaka brickan.

Mats kände att han fick andnöd och gav honom den. Det hela polisanmäldes. Och gick till åtal i juni 2006.

Men någonstans på vägen försvann den stämningsansökan som åklagaren lämnade in. Den nådde aldrig tingsrätten. Fortfarande vet ingen vart den tog vägen.

I förra veckan lämnades åtalet in på nytt. Då hade det gått fyra år och fem månader.När Metro ringer upp 18-åringen, som nu fyllt 23 år, och berättar om åtalet mot honom blir han chockad.– Jag trodde att det här var nedlagt. Jag hade lämnat det här bakom mig för länge sedan.

I dag läser han sista året på internationell ekonomi i Danmark.– Man är ju inte samma person längre.

Även Mats trodde ärendet var nedlagt. Ingen av dem har fått någon information sedan polisanmälan.– Det är under all kritik att behandla ett ärende på det här sättet, säger han.– Jag vet inte ens om jag skulle känna igen honom i dag. Det var ju en annan tid. Då var man 18 år och gick gymnasiet.

Fotnot: Mats heter egentligen något annat.

Slarvet kan ge lägre straff

Den slarviga hanteringen av åtalet mot 18-åringen kan göra att han får ett lindrigare straff, om han fälls för misshandeln. Rätten ska ta hänsyn till den långa väntetiden.– Generellt sett ska det tas hänsyn till det vid straffmätningen. Säg att ett brott kan ge fyra till sex månaders fängelse. Då kan det bli villkorlig dom om det gått en tre fyra år, säger Patrik Claesson, domare vid tingsrätten i Göteborg.

Åklagaren som lämnade in stämningsansökan som kom bort var Lars Erik Forsne. Han lämnade åtalet till kanslipersonalen.– Vad som har hänt på vägen kan jag inte säga. Det är den mänskliga faktorn.

På tingsrätten menar man att åtalet aldrig har kommit fram.– Vi kan inte fatta hur det ska ha kunnat gå tre år innan det här har dykt upp, säger Ulla Nelson, som hanterar inkomna mål.– Men om det hade kommit hit hade det fått ett målnummer och funnits här. Det gör det inte.

Nu har åtalet fått högsta prioritet på tings­rätten i Göteborg och rättegången är beräknad till den 30 november.

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Beckman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro