ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Misshandlade misstänkt tjuv – bybor får fängelse

Evelina Olsson · 14 Aug 2012
Uppdaterad 14 Aug 2012
Misshandlade misstänkt tjuv – bybor får fängelse Mannen misshandlades av grannar med en golfklubba.

Misshandlade misstänkt tjuv – bybor får fängelse Mannen misshandlades av grannar med en golfklubba.


Byborna tog fast den misstänkte tjuven, slog honom med en golfklubba och band sedan hans händer och fötter på ryggen. Därefter fortsatte de att sparka och slå. Nu döms de två männen till ett och ett halvt års fängelse för grov misshandel och olaga frihetsberövande.

klar

Artikellänk är kopierad

– Stämningen var hätsk, upprörd och hatisk, säger en av poliserna som kom till platsen och fann den svårt misshandlade och bundne mannen.

Händelsen inträffade på en ort i norra Skåne i juni i år. Drygt tre veckor innan hade en av de dömda männen, en 55-åring, haft inbrott på sin gård och blivit av med saker till ett värde av flera hundra tusen kronor. Flera andra boende i om rådet hade också drabbats av stölder av bland annat diesel. 

Den aktuella kvällen fick männen höra att ett misstänkt bil rörde sig i området. De tog med sig en golfklubba och begav sig till bilen där de påträffade en man. 

55-åringen och 23-åringen var övertygade om att mannen var den misstänkte tjuven. De drog upp bil- dörren och slog offret golfklubban så att skaftet gick av. 

Därefter tog de med sig den misstänkte tjuven hem, band hans händer och fötter på ryggen och fortsatte misshandla honom med sparkar och slag.

Polis tillkallades till platsen och först efter flera tillsägelser från en av poliserna lossade männen på repet.

Enligt Hässleholms tingsrätt finns det inga bevis för att den misshandlade mannen var den utpekade tjuven. Byborna hade varken tagit honom på bar gärning eller flyendes från en brottsplats. Frihetsberövandet av honom har därmed varit olagligt.

Den misshandlade mannen, som än i dag lider av sviterna från den grova misshandeln, tilldöms ett skadestånd på 30 605 kronor.

– En helt korrekt dom eftersom den här typen av medborgargarden är helt oacceptabla i en rättsstat, säger Metros rättslige expert Stefan Wahlberg.

Privatpersoner får ta lagen i egna händer – på vissa villkor.

– Privatpersoner har rätt att gripa brottslingar på bar gärning eller flyende fot och till och med använda så mycket våld som nöden kräver då. Men man få inte leka domstol och bödel utifrån egna mer eller mindre välgrundade misstankar, säger Stefan Wahlberg.

klar

Artikellänk är kopierad

Evelina Olsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro