ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Misshandlare får vård

Arne Wirén · 12 Sep 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Täby kommun startar i samarbete med ATV (Alternativ till våld) behandling för män med vålds- och aggressionsproblem. Projektledare Maria Jönsson och Marius Råkil, chef och psykolog på ATV. 

Täby kommun startar i samarbete med ATV (Alternativ till våld) behandling för män med vålds- och aggressionsproblem. Projektledare Maria Jönsson och Marius Råkil, chef och psykolog på ATV.  Foto: Henry Lundholm


klar

Artikellänk är kopierad

Män som slår behöver vård. Det anser politikerna i Täby utanför Stockholm och startar landets första frivilligmottagning för män.

Fem personer väntar på att ta emot männen.– Jag tror att de kommer. Varför skulle svenska män vara annorlunda än norska? säger projektledaren Maria Jönsson.

Verksamheten bedrivs i samarbete med den norska stiftelsen ATV, Alternativ till våld. På de 20 år som ATV funnits i Norge har man tagit emot 3 000 män. Sex av tio har slutat slå.

I tv-reportaget ”Könskriget” för två år sedan tog den svenska kvinnojoursrörelsen avstånd från idén. Men nu är åtminstone den lokala kvinnojouren i Täby-Danderyd med på den.– Vi har aldrig varit emot vård, säger Birgitta Ekelund, vice ordförande.

– Det är klart att männen ska erbjudas behandling. Att bara straffa hjälper inte, säger Maria Jönsson.

Men varför är just Täby först?– Varför inte? Vi har varken fler eller färre misshandlare än någon annan kommun. Familjevåldet förekommer i alla miljöer och alla samhällsklasser.

klar

Artikellänk är kopierad

Arne Wirén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro