ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Missnöjet med den svenska sjukvården ökar

Filip Joelsson · 25 Feb 2018
Uppdaterad 25 Feb 2018

Foto: Stina Stjernkvist / TT


Patienternas klagomål på den svenska sjukvården ökade förra året. 1000 fler anmälningar inkom till inspektionen för vård och omsorg 2017 jämfört med året innan.

klar

Artikellänk är kopierad

Enligt en rapport som Inspektionen för vård och omsorg, IVO, gjort på uppdrag av regeringen ökar missnöjet med den svenska sjukvården, rapporterar Sveriges Radio.

2017 fick IVO in över 1000 fler anmälningar jämfört med 2016. I rapporten framkommer även att fler kvinnor än män är missnöjda med vården.

– Det viktigaste resultatet är att klagomålen har ökat över tid, skulle jag säga, och att kvinnor är överrepresenterade, säger Camilla Jomer som är utredare vid IVO, till SR.

I undersökning har IVO granskat områdena kirurgi, primärvård och psykiatri, och anmälningarna skiljer sig åt i de olika områdena. Inom kirurgin handlar flest klagomål om själva vården, inom primärvården om fördröjda diagnoser och behandlingar. När det gäller psykiatrin gjordes anmälningarna i stället oftast av andra än patienterna, med fokus på medicin.

Under 2017 kostade hanteringen av alla klagomål som IVO fick ta hand om 190 miljoner kronor, och enligt rapporten kommer antalet anmälningar med stor sannolikhet öka framöver.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Joelsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro