ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Misstanke om stulna passagerarplan skapar skräck inför 9/11-årsdag

Metro · 3 Sep 2014
Uppdaterad 4 Sep 2014

Skräcken för attentat på trettonårsdagen av 11 september sprider sig. Amerikanska medier rapporterar om att plan kan ha stulits från en flygplats i Libyen.

klar

Artikellänk är kopierad

Den 13 juli somras attackerade islamister flygplatsen i Tripoli. Enligt uppgift ska elva plan ha stulits.
Den 13 juli somras attackerade islamister flygplatsen i Tripoli. Enligt uppgift ska elva plan ha stulits.Foto: TT

Enligt medierapporterna ska islamistiska rebeller i juli ha tagit kontroll över elva passagerarplan vid en räd mot en flygplats i Tripoli. Nu varnar säkerhetstjänster för att de misstänkt stulna planen kan användas för självmordsattacker i Nordafrika i samband med årsdagen av terrorattackerna mot World Trade Center och Pentagon.  

– Det finns ett antal passagerarflygplan i Libyen som är försvunna. 11 september visade oss vad som kan hända med kapade plan, säger en talesperson för den amerikanska regeringen till den konservativa tidningen Washington Times.

Det är också tre veckor kvar till tvåårsdagen av terroristattacken mot den amerikanska diplomatkomplexet i Benghazi i Libyen som krävde fyra amerikanska liv, däribland ambassadören J. Christopher Stephens. 

Antiterrorism-experten Sebastian Gorka menar att planen, om de stulits, kan användas antingen som självmordsmissiler, som vid 11 september, eller för att frakta terrorister till flygplatser för en attack. 

Amerikanska utrikesdepartementets antiterroristenhet vill inte kommentera rapporterna om de stulna flyplanen.

Uppdaterat, klockan 17.21 den 4 september: När Viralgranskaren kontrollerar storyn dyker många frågetecken upp. Läs artikeln: Nej, islamister har inte stulit elva passagerarplan.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro