ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Misstänkt använder "sex i sömnen" som försvar vid våldtäktsrättegång

Åsa Larsson · 10 Feb 2016
Uppdaterad 10 Feb 2016
Sömnforskaren Jerker Hetta: Att mannen vet vad som hänt och är ångerfull talar emot sexsomni.

Sömnforskaren Jerker Hetta: Att mannen vet vad som hänt och är ångerfull talar emot sexsomni. Foto: Montage/IBL/Karolinska institutet


I dag startar rättegången i hovrätten mot en man som anklagas för att ha våldtagit en tjejkompis i våras – han försvarar sig med att han gjorde det i sömnen.

klar

Artikellänk är kopierad

Offret och den misstänkta gärningsmannen var vänner och kvinnan hade följt med mannen hem efter en festkväll ute. De hade innan de gått och lagt sig enats om att de inte skulle ha sex, men kvinnan vaknade två gånger under natten av att mannen gjorde sexuella närmanden – den andra gången av att han var inne i henne. Dagen därpå anmälde hon honom för våldtäkt.

Fallet är ett av flera där sex i sömnen – tillståndet sexsomni – åberopats som försvar.

Vi har pratat med den sömnforskare som tillfrågats som expert vid de rättegångarna.

Vad är sexsomni?

– Det här tillståndet är en variant av sömngångarbeteende, säger Jerker Hetta, professor emeritus inom psykiatrin.►LÄS MER: Man sov – frias i våldtäktsfall 

Personen befinner sig i ett tillstånd som kallas somnambulism. Vanligast är att man utför enkla handlingar, till exempel går upp ur sängen och går runt i hemmet. Men det förekommer även att personen försöker utföra sexuella handlingar mot sin sängkamrat.

– Typiskt är att man inte har några minnen av det inträffade efteråt.

Om du vet att du har det här problemet, vad kan du göra?

– Skaffa dig information. Se till att du sover regelbundet och inte går långa perioder med sömnbrist. Undvik alkohol.

Hur väcker man personen bäst?

– Tal räcker bra. Om du försöker ruska om personen kan det bli tumult.

Har det blivit vanligare att sexsomni används som ett försvar vid våldtäktsrättegångar?

– Något vanligare, ja. För 20–30 år sedan kände man inte till att det förekom.►LÄS MER: Våldtäktsman hävdade att han sov Hur avgör man om det är sexsomni eller bara är ett försök att smita undan ansvar?

– Man försöker se om det passar in i ett mönster och då får man lägga pussel. Det är många olika faktorer som spelar in. 

Exempel är om personen haft en historia av sexsomni eller om personen inte verkar minnas händelsen och därmed inte gör några försök att dölja det inträffade.►LÄS MER: Sömngångarna blir fler i kristider I fallet i Malmö så skrev offret enligt Sydsvenskan till den misstänkte gärningsmannen dagen därpå: "Hur fan kunde du?". Mannen svarade då: "Jag var för full. Sorry."

Att mannen vet vad som hänt och är ångerfull talar emot att det skulle röra sig om sexsomni, säger Jerker Hetta.

Den misstänkta 25-åringen hävdar att han agerat i sömnen och vill därför att hovrätten ska riva upp tingsrättens fällande dom. 

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro