ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Misstänkt för våldtäkt i sju år – nu döms han

Sebastian Chaaban · 29 Jul 2013
Uppdaterad 29 Jul 2013

En 18-årig flicka våldtogs i baksätet på en taxibil. Den misstänkte taxichauffören gick fri i nästan sju år – på grund av en datamiss. Först nu har mannen dömts till två års fängelse för våldtäkten.

klar

Artikellänk är kopierad

SKL, Statens kriminaltekniska laboratorium, i Linköping.
SKL, Statens kriminaltekniska laboratorium, i Linköping.Foto: Stefan Jerrevång

Våldtäkten inträffade den 16 augusti 2006 i Nacka. Den då 18-åriga flickan hade varit på en nattklubb i Gamla Stan med sina vänner. På kvällen skulle hon åka hem till en vän i Nacka, men missade bussen och tog därför en taxi.

Taxichauffören ska då ha kört henne till en avskild plats, knuffat ner henne i baksätet, hållit fast kvinnan och våldtagit henne.

Nu döms mannen till två års fängelse för våldtäkt och ska även betala 85 000 kronor i skadestånd till kvinnan. Men på grund av miss gick han ostraffad i nästan sju år.

►Bugg har fördröjt 39 brottsutredningar

Polisen kunde direkt efter våldtäkten 2006 hitta sperma, som skickades till SKL, Statens kriminaltekniska laboratorium.

Men där fick man ingen träff i sitt register

Några månader senare blev taxichauffören misstänkt för ett nytt brott, och polisen tog då ett dna-prov på mannen.

Men när testet skickades till SKL fick myndigheten ingen träff, trots dna-provet borde överensstämt med den sperma som hittades vid våldtäkten.

Det var först under föra året som personalen på SKL upptäckte felet i datasystem.

Taxichauffören har hela tiden hävdat att ingen form av sexuell aktivitet förekom i bilen. Men när fallet återupptogs och mannen konfronterades med uppgifterna om sperman, ändrade mannen sin historia, och menade att kvinnan hade sex frivilligt med honom.

– Min klient är chockad över domen och har bestämt sig för att överklaga. Skälet till att han inte berättade att han haft samlag med kvinnan var dels att han skämdes men även att han uppfattade polisens frågor om han hade haft sex mot kvinnans vilja, säger taxichaufförens advokat Stig Sahlström.

– Han vidhåller att det var kvinnan som tog initiativet till samlaget. Journalhandlingar och rättsintyg visar inte på några skador som inte tidigare fanns vid en undersökning som ägt rum cirka en vecka innan, säger Stig Sahlström.  

klar

Artikellänk är kopierad

Sebastian Chaaban
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro