ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Misstänkt i kronkuppen utreddes för stölden av Silverbibeln 1995

Karl Enn Henricsson · 10 Dec 2018
Uppdaterad 10 Dec 2018
Den man som nu misstänks för inblandningen i kronkuppen i Strängnäs, misstänktes för inblandning i kuppen då Silverbibeln stals 1995.

Den man som nu misstänks för inblandningen i kronkuppen i Strängnäs, misstänktes för inblandning i kuppen då Silverbibeln stals 1995. Foto: Uppsala universitetsbibliotek/Polisen


En av männen som misstänks för kronkuppen i Strängnäs har tidigare utretts för en spektakulär konstkupp. Mannen var misstänkt för inblandning då Silverbibeln stals i ett moln av tårgas i Uppsala 1995.

klar

Artikellänk är kopierad

I slutet av juli slog två män till mot Strängnäs domkyrka och stal bland annat ovärderliga kungakronor. Tjuvarna ska ha flytt i en motorbåt, och tre män misstänks för inblandningi den spektakulära kuppen.

Nu kan Metro berätta att en av männen misstänktes för en liknande konstkupp för drygt 20 år sedan. I april 1995 slog två personer till mot Uppsala universitetsbibliotek, krossade en monter, sprutade tårgas mot besökare och stal den värdefulla Silverbibeln.

”Det var otroligt fräckt”

– Det var otroligt fräckt gjort. De gick in klockan ett på dagen då det var mycket folk där inne. En hade en hammare och en hade tårgas, säger den nu pensionerade spaningsledaren Kjell Söderberg, som skrivit boken ”Stölden av Silverbibeln”.

Efter ett tips kunde polisen en månad efter stölden plocka fram Silverbibeln ur en förvaringsbox på centralen i Stockholm.

– Ingen person blev dömd för själva stölden, men en man dömdes för häleri av Silverbibeln. Han erkände att han hade hanterat den, säger Kjell Söderberg.

Flera andra personer utreddes för inblandning i kuppen, och spåren pekade bland annat mot en annan man. Det handlar om en man som nu är i 40-årsåldern och som nu misstänks för grovt häleri i samband med kronkuppen i Strängnäs.

Han försvaras av advokat Ola Salomonsson.

– Han är fortfarande misstänkt men nekar till brott, säger han.

Kungakronorna forfarande försvunna

Mannen anhölls och förhördes i mitten av november, innan han försattes på fri fot.

– När han hördes av polis fanns det inga påståenden som klargjorde vad han skulle ha gjort. Min teori är att polisen måste ha något annat och att de fortsätter jobba med det, säger Ola Salomonsson.

Till skillnad från Silverbibeln har föremålen som stals i Strängnäs – Karl IX:s och Kristina den äldres begravningskronor och ett riksäpple – ännu inte återfunnits.

– Nej, det har vi inte gjort, säger åklagare Isabelle Bjursten.

Den misstänkte: Önskar det var ogjort

Hon bekräftar att förundersökningen mot mannen som misstänks för grovt häleri fortgår.

Han var intressant 1995 då Silverbibeln stals?

– Jag kan faktiskt inte lämna så mycket kommentarer kring den delen av utredningen. Det kommer jag göra så småningom, förhoppningsvis. Men just nu kan jag inte göra det, säger Isabelle Bjursten.

Då mannen utreddes för en annan stöld, för några år sedan, menade han att han levde ett ”ordinärt familjeliv”. Om stölden sa han att det hela var ”pinsamt och att han önskar att det var ogjort”, enligt dokument som Metro tagit del av.

Förutom mannen som misstänks för det grova häleriet, sitter en 22-årig man häktad misstänkt för att ha genomfört själva kuppen i Strängnäs domkyrka. Dessutom misstänks ytterligare en man för själva stölden.

klar

Artikellänk är kopierad

Karl Enn Henricsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro