ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Misstänkt penningtvätt i Swedbank – miljarder kan ha tvättats

David Peterson · 20 Feb 2019
Uppdaterad 20 Feb 2019
Totalt handlar det om minst 40 miljarder kronor.

Totalt handlar det om minst 40 miljarder kronor. Foto: TT


Mångmiljardbelopp kan ha tvättats genom Swedbank, uppger SVT:s Uppdrag granskning. Flera transaktioner kan knytas till tidigare stora penningtvättshärvor.

klar

Artikellänk är kopierad

Totalt handlar det om minst 40 miljarder kronor som ska ha slussats mellan misstänkta konton i Swedbank och Danske Bank i Baltikum, rapporterar SVT:s Uppdrag Granskning.

Svenska banker har tidigare sagt att de inte haft samma kontakter i Baltikum som de som Danske Bank uppdagas ha för ett par år sedan. Swedbanks vd Birgitte Bonnesen har försäkrat att hennes bank är involverad i skandalen och sagt att den svenska storbanken inte haft samma typ av utländska kunder.

– Vi har kollat på alla de kunder som har kommit ut från Danske Bank. Det finns inga av dem som har varit eller är kunder i Swedbank, sa hon till SVT förra året.

”Massiv skandal”

Men nu visar det sig att 50 kunder i Swedbank, som enligt Uppdrag Granskning alla uppvisar tydliga varningssignaler på misstänkt penningtvätt, har kunnat slussa 40 miljarder kronor genom banken. Bolag som misstänks ha använt banken för penningtvätt har sin bas utomlands, men de har sina konton i Swedbanks filialer i Estland, Lettland och Litauen.

Flera kunder har ingen synlig verksamhet alls.

– Det är en massiv skandal. Utifrån Uppdrag gransknings uppgifter har bankens tillåtande av misstänkta transaktioner utgjort en ansenlig del av verksamheten, i paritet med Danske Bank, säger Louise Brown, korruptionsexpert och ordförande i Transparency International Sverige, till programmet.

Swedbanks vd Birgitte Bonnesen vill inte bli intervjuad i programmet om den misstänkta penningtvätten i Swedbank.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro