ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Misstänkt terrorist gripen på Arlanda

Natalie Demirian/TT · 29 Jul 2016
Uppdaterad 29 Jul 2016
Arlanda.

Arlanda. Foto: TT


Gränspolisen har gripit en man i 35-årsåldern i passkontrollen på Arlanda, skriver Aftonbladet.

klar

Artikellänk är kopierad

Den 35-årige mannen är internationellt efterlyst av Ryssland misstänkt för terrorism och mord, enligt uppgifter till Aftonbladet

– Han var på väg ut ur landet. Han är misstänkt för terroristbaserad brottslighet, säger Ronnie Jacobsson, kammaråklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål, till tidningen och fortsätter:

– Med tanke på att misstankarna avsåg terroristrelaterad brottslighet så tog vi över det på vår enhet.

Mannen greps vid 07:30-tiden på fredagen och anhölls senare. 

– Han är anhållen och jag har begärt att han ska få en offentlig försvarare.

Mannen är rysk medborgare men har flera medborgarskap. Exakt vad som gjort att Ryssland efteryst mannen vill Ronnie Jacobsson inte gå in på, och inte heller vart han var på väg. Vad mannen har gjort i Sverige eller hur länge han befunnit sig i landet är oklart, skriver Aftonbladet.

Brottsligheten han är misstänkt för ska dock inte röra sig om något planerat terrordåd i Europa.

– Det är gamla uppgifter det handlar om.

Till TT säger Ronnie Jacobsson att mannen nu kommer att förhöras.

– Vi vet inte om han kommer att bli sittande. Det kan avgöras i eftermiddag och beror på vilka uppgifter vi kan få in. Vi måste undersöka de uppgifter som finns hittills i Ryssland. Och jämföra med vad han själv säger och vilken historik han själv har, säger Jacobsson, som inte vill gå in på om man tagit kontakt med ryska myndigheter.

Det är oklart om det – i händelse av att mannen fortsätter hållas i Sverige – kan bli aktuellt att han utlämnas till Ryssland.

– Det är inte självklart. Det beror på så många olika saker. Om vi ska lämna ut någon person till exempelvis Ryssland så måste det finnas garantier om en rättssäker behandling; att uppgifterna som ligger till grund för utlämning håller måttet. Och att han tillförsäkras en rättvis behandling, säger Ronnie Jacobsson.

– Det blir i så fall en sak för Högsta domstolen eller regeringen. Men vi är inte där ännu.

klar

Artikellänk är kopierad

Natalie Demirian/TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro