ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Misstänkt våldtäktsman häktad efter 24 år – med hjälp av ny dna-metod

Annica Ögren · 2 Mar 2019
Uppdaterad 2 Mar 2019
Den nya lagen innebär att Nationellt forensiskt center (NFC) får göra en så kallad familjesökning och det var så polisen fick en träff.

Den nya lagen innebär att Nationellt forensiskt center (NFC) får göra en så kallad familjesökning och det var så polisen fick en träff. Foto: Jerker Ivarsson/Aftonbladet/ Jeppe Gustafsson/TT


En 58-årig man som greps under fredagen misstänkt för grov våldtäkt – för 24 år sedan – har under lördagen häktats. Anledningen är en utvidgad dna-sökning.

klar

Artikellänk är kopierad

Brottet som den nu 58-årige mannen misstänks för ska ha skett i september 1995 då en åttaårig flicka överfölls, misshandlades och våldtogs på väg hem från skolan i Billdal, mellan Göteborg och Kungsbacka, rapporterat SVT.

Fallet, som polisen jobbat med i snart 24 år, skulle preskriberas i mars 2020.

Fallet har fått stor uppmärksamhet och cirka 350 personer har topsats för att jämföra med dna som säkrades på flickan efter våldtäkten, skriver SVT. Trots att polisen haft dna på gärningspersonen har ingen kunnat gripas för brottet för än nu.

Anledning är, enligt polisens kalla fall-grupp, att de nu kunnat göra en utvidgad dna-sökning efter att en lag ändrades vid årskiftet. Lagen innebär att Nationellt forensiskt center (NFC) får göra en så kallad familjesökning och det var så polisen fick en träff.

Misstänkt på sannolika skäl

Göteborgs tingsrätt meddelade på lördagsförmiddagen att mannen häktas på sannolika skäl misstänkt för grov våldtäkt i Billadal, för 24 år sedan.

Mannen förnekar brott.

Den drabbade flickan, som i dag är vuxen, har informerats om dna-träffen, rapporterar Aftonbladet.

– Hon ska ha ryst när hon fick beskedet, säger Anders Eriksson, gruppchef polisens kalla fall-grupp i Västra Götaland, till tidningen.

klar

Artikellänk är kopierad

Annica Ögren
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro