ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Misstänkta cannabissmugglare gick i tullens fälla

Tobias Andersson Åkerblom · 8 Sep 2014
Uppdaterad 8 Sep 2014

De två männen ska i juni ha försökt smuggla in nästan 60 kilo cannabis i tre olika paket på Landvetter flygplats. Men tullen upptäckte dem och bytte ut paketens innehåll. Nu åtalas männen för grov narkotikasmuggling och grovt narkotikabrott.

klar

Artikellänk är kopierad

Tullverkets bilder på lådorna och de misstänkta männen när de hanterar lådorna, från polisens förundersökningsprotokoll.
Tullverkets bilder på lådorna och de misstänkta männen när de hanterar lådorna, från polisens förundersökningsprotokoll.Foto: Tullverket

Det var den 19 juni som männens paket anlände från Grekland på Landvetter flygplats. De båda männen i 35-årsåldern hade själva kommit till Sverige omkring två veckor tidigare, enligt åklagaren.

I tre paket fanns det 59,9 kilo cannabis – men tullen upptäckte det och bytte ut innehållet. De falska knarkpaketen kördes ut med budbil och plockades upp av männen på en adress i Angered, enligt åtalet.

Sedan ska männen ha flyttat paketen till en ny adress på Hisingen. Enligt åklagaren tyder mängden narkotika och tillvägagångssättet på att det är del av en organiserad brottslighet.

– Det är inte deras egna paket som kommer och det är inte de som ska sälja det, utan de tar emot och ska vidareleverera det, säger Jonas Almström, chefsåklagare vid internationella åklagarkammaren i Göteborg.

Nu åtalas de båda männen för grovt narkotikabrott och grov narkotikasmuggling. Straffvärdet för kurirer för den mängden cannabis är mellan fyra och ett halvt och fem och ett halvt års fängelse, enligt åklagaren.

– Man slår i taket vid 40 kilo, säger Jonas Almström.

Själva förnekar de brott och ska bland annat ha uppgett att de trodde att det handlade om smuggelcigaretter. De ska även skylla på en annan person i Sverige som ska ha sagt åt dem att plocka upp paketen. Det finns även misstänkta personer i Grekland, och åklagaren utesluter inte att det blir fler gripanden.

– Vi vet om att det finns fler personer och vi har något namn också men vi har inte kunnat hitta dem än.

klar

Artikellänk är kopierad

Tobias Andersson Åkerblom
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro