ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Misstänktes för terrorist – nu talar 22-åringen ut om dramatiken

Joel Linde · 24 Nov 2015
Uppdaterad 24 Nov 2015
Asylboendet i Boliden där den numera frikända mannen bodde.

Asylboendet i Boliden där den numera frikända mannen bodde. Foto: Robert Granström/TT


Plötsligt hade han insatsstyrkan på sig och hela Sverige var glad att "terroristen" gripits. Tre dagar senare friades han från alla misstankar. Nu går livet vidare för 22-åringen som alla trodde var terrorist.

klar

Artikellänk är kopierad

Den 19 november pryddes Expressens förstasida av ansiktet på en man, intill rubriken ”Han jagas i Sverige”. Kort därefter syntes bilden i de flesta andra tidningar och han beskrevs som misstänkt terrorist.

►LÄS MER: Därför publicerade Metro namnet på 22-åringen

Mannen, en 22-åring från Irak, greps endast två dagar senare vid ett asylboende i Boliden. Det dröjde tre dagar, sedan var han frikänd från alla anklagelser. Nu är han släppt och det är tänkt att han ska återgå till vardagen.

– Det har varit svårt. Att folk har trott att jag har gjort det här, när jag inte har det. Det kommer att vara svårt en tid, att ha tankarna hängandes över sig. Nu känns det väldigt bra och bekvämt att vara tillbaka med mina vänner, säger han till Norran, som träffade mannen när han hade återvänt från Säpos förhör.

Mannen berättar hur han hade gett sig ut på promenad med en vän när några poliser närmade sig. Han plockades med och fick övernatta på stationen. Dagen efter flögs han till Stockholm för förhör, och då insåg han allvaret.

– Jag hade panik. ”Fan, de misstänker mig!” Jag kunde inte äta, även om polisen har behandlat mig väl. Inga av dem sa dåliga ord. Jag vill tacka polisen. De respekterade mig, och jag respekterar dem.

►LÄS MER: Säpo höjer terrorhotnivån – jagar misstänkt terrorist

Han säger att han förstår att misstag kan begås, men däremot förstår han fortfarande inte hur misstankarna kunde riktas mot just honom, varifrån de kom. Men misstagen är inget han vill haka upp sig på. I stället vill han prata om nystart.

– Jag vill säga till alla som bor i Boliden och Skellefteå att jag gärna vill bo här med er. Vi alla som bor här [på asylboendet] som är från arabiska länder vill säga ”ursäkta, ursäkta, ursäkta” till er – det här är en felaktig misstanke. Vi har ingen sådan bakgrund, vi är inga problem. Jag vill gärna att alla ska förstå att det är så, säger han till Norran.

Trots att han fick hjälp att flytta vart han ville efter att misstankarna släppts valde han att stanna kvar i Boliden. Nu planerar han och vännerna att bjuda kommuninvånarna på fest för att komma närmare varandra.

– Vi bjuder på gratis, jättegod arabisk mat och bjuder in alla svenskar som bor här! Vi vill tacka folket i Boliden och Skellefteå, vi vill ge någonting till dem för att skapa kontakt med dem och skapa ett liv tillsammans med dem, säger mannens vän.

►LÄS MER: Terrormisstänkt nekar i långa förhör

klar

Artikellänk är kopierad

Joel Linde
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro