ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Misstog hjärtproblem för förslitningsskada – mannen dog

Mathias Gerdfeldter · 25 Jul 2014
Uppdaterad 25 Jul 2014
Personerna på bilderna har inget med texten att göra. Till höger entrén till Danderyds sjukhus.

Personerna på bilderna har inget med texten att göra. Till höger entrén till Danderyds sjukhus. Foto: TT


Danderyds sjukhus lex Maria-anmäler sig självt efter att ha missat förhöjd hjärtrytm hos en man i 70-årsålder som sökte vård för axelvärk.

klar

Artikellänk är kopierad

En man i 70-årsåldern upplevde smärtor i sin ena axel, och sökte vård hos sin husläkare. I samband med undersökningen togs, enligt rutin, EKG, som mäter och illustrerar hjärtats aktivitet.

►LÄS MER: Vårdcentral missade hjärtproblem

Mannen sökte sig sedan vidare till akutmottagningen på Danderyds sjukhus norr om Stockholm, där han begärde att träffa en ortoped. Ortopedläkaren bedömde att mannen hade en förslitningsskada i axeln, och skickade hem honom med den diagnosen.

Tolv timmar senare kom mannen åter in på akuten, med ambulans. Han hade hittats medvetslös, och trots flera insatser gick hans liv inte att rädda. Dödsorsaken bedömdes vara en akut hjärtinfarkt.

►LÄS MER: Ivo riktar ny kritik mot ortopedin på Sahlgrenska

Danderyds sjukhus har nu lex Maria-anmält sig självt till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo). En egen utredning visar att man hade noterat en förhöjd hjärtrytm redan under den första EKG:n, men ändå låtit mannen själv söka sig vidare till en ortoped i stället för att ha undersökt hjärtat närmare.

Enligt anmälan gör sjukhusets akutmottagning nu om sina rutiner för att undvika liknande misstag i framtiden. Alla patienter som kommer in med smärtor i de övre delarna av sina armar och ben ska genomgå en EKG-undersökning, vars resultat noggrant ska kontrolleras.

klar

Artikellänk är kopierad

Mathias Gerdfeldter
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro