ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Mitt matintresse föddes i mormors kök i Korea"

Linda Fritiofsson · 29 Jan 2018
Uppdaterad 29 Jan 2018

Foto: Magnus Skoglöf


Hon vann Sveriges Mästerkock 2013, driver restaurangen Namu i Malmö och är nu aktuell med sin nya kokbok Mycket smak på nolltid”. Vi frågade Jennie Walldén om hennes favoritrestauranger och matminnen.

klar

Artikellänk är kopierad

Det går att göra jättegod mat väldigt snabbt. Det gäller bara att ha lite kunskap och välfyllda skåp. Det menar Jennie Walldén som i sin nya kokbok delar med sig av asiatiska rätter som går snabbt att få på bordet.

Hur föddes ditt matintresse? 

– Väldigt tidigt. Jag bodde mina sex första år i Korea och var ofta hos min mormor som bodde ute på landet och var fantastisk på att laga mat. Hon odlade det som jorden gav och jag var mycket med henne i köket. När jag sedan kom till Sverige var det till en matglad familj så matintresset fortsatte att växa.

Vilken är din paradrätt?

– Koreansk bulgogi med en massa banchans är alltid omtyckt av alla. Man marinerar biff i tunna skivor som gärna grillas vid bordet och äts i salladsblad med ris, kimchi och en massa andra picklade och marinerade grönsaker. Oväntat, vackert och grymt gott!

Vad är en typisk Jennie-kompatibel krog

Maten ska vara god och vacker att se på, det är viktigt för mig. Och jag gillar när det är en familjär stämning.

Vilket är ditt bästa restaurangminne?

– Jag har två som är varandra motsatser. Den ena är när jag var på Geranium, en trestjärnig krog i Köpenhamn. Smaken var fantastisk men framför allt var det en helhetupplevelse för maten är verkligen som små konstverk. Det känns nästan som om man är på en konstutställning där man kunde äta upp konsten. Min andra var på Jagalchi fiskmarknad i Busan, Korea. Där fanns massa levande fisk och skaldjur i små akvarier och baljor att köpa och man kan även få dem tillagade på plats. Där var det enkelhet och plastdukar som gällde och jag åt levande bläckfisk för första gången!

Finns det någon trend i matväg som du aldrig förstått dig på?

– Jag är ingen hängiven följare av olika mattrender. Jag tror på mat som smakar gott, gör gott och ser gott ut.

Vilken kokbok har gjort särskilt starkt intryck på dig?

– ”Annas mat” av Anna Bergenström. Jag fick den när jag var 19 år och flyttade hemifrån och har läst den från pärm till pärm. Den satte verkligen mina grunder i matlagningen.

Har du gjort någon ny matupptäckt under den senaste tiden? 

– Friterad ostronskivling! Det var en av kockarna på min restaurang som tipsade om det. Det är fantastiskt gott och nu finns det på menyn.

Vad är det äckligaste du ätit?

– Jag tycker sällan att något är äckligt men är inte så förtjust i inälvsmat. Men det där handlar om förväntningar – om man inte är beredd på något kan det bli äckligt. Som när jag var i London och skulle äta någon lyxglass på Harrods och inte var beredd på att den var gjord på getmjölk och snarare smakade iskall ost med choklad.

Och det godaste?

– Svår fråga! Men jag har ätit många spaghetti vongole i Italien som varit svåra att slå eller någon grym skaldjurplatå på en brygga på västkusten. Omgivningen spelar roll för hur maten smakar.

Om du utöver vatten bara får dricka en sak resten av livet – vad väljer du?

– Definitivt champagne.

pil
Jennie Walldéns favoritrestauranger

* Daniel Berlin. Den här krogen i Skåne Tranås är min absoluta favorit! De är verkligen matkonstnärer och den familjära stämningen ute på landet ger en helhetsupplevelse.

* Lilla Ego. Familjärt och jättegott.

* Shibumi/Råkultur. Jag gillar ju asiatiska smaker och gillar verkligen dessa, Shibumi i källaren är väldigt mysigt!

klar

Artikellänk är kopierad

Linda Fritiofsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro