ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Mjällets DNA kartlagt

TT · 8 Nov 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Allt fler livsformer kartläggs genetiskt av forskarna. Senast i raden är den organism som orsakar mjäll - jästsvampen Malassezia.Den har få gener men unika anpassningar för att kunna överleva i vår hårbotten.

Till anpassningarna hör förmågan att kunna utsöndra en rad speciella enzymer som spjälkar fettämnen. Svampen behöver fett för att kunna tillväxa och föröka sig. Det är sannolikt därför den oftast återfinns i närheten av bra födoställen som de fettutsöndrande körtlarna vid hårrötterna.Bakom studien, som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Proceedings of the National Academy of Sciences (071105), står forskare från USA, Kanada och Nederländerna. De har sekvenserat arvsmassan, DNA, hos inte bara den egentliga mjällsvampen, Malassezia globosa, utan även en nära släkting Malassezia restricta. Den senare kan också orsaka hudproblem av liknande slag.Forskarna påpekar att förvånansvärt lite är känt om dessa mikroskopiska parasiter, trots att de är extremt vanliga - de finns i hårbottnen på kanske hälften av jordens befolkning - och trots att de ligger bakom inte bara mjäll utan även en rad svårare hudsjukdomar.Trots sin unika anpassningsförmåga, har Malassezia mycket få proteinkodande gener, bara 4 285 stycken. Det är det lägsta antal som konstaterats för någon svampart, och betydligt färre än vad som normalt finns hos organismer med cellkärna. Å andra sidan är det välkänt att parasiter som lever på eller inom andra organismer ofta har liten arvsmassa.Intressant nog kan Malassezia ha blivit parasit på grund av att den saknar gener för att själv kunna syntetisera fettämnen. I stället har den alltså utvecklat förmågan att livnära sig på fettämnen som produceras av andra - i det här fallet människan.Ytterligare en märklig detalj är att Malassezia tycks ha gener som gör det möjligt för den att inte bara fortplanta sig könlöst utan även sexuellt. Kanske kampen om en lämplig sexpartner är lika hård i vår hårbotten som den är i naturen i övrigt.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro