ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Mjölk i kaffeautomaten – rena "tvättmedlet"

metro.se · 20 Jul 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Kaffeautomaten är en självklarhet på de flesta svenska arbetsplatser. Många är vi som gärna dricker kaffet med en skvätt mjölk.  Men det som kallas mjölk eller grädde på kaffeautomaternas menyer är långt ifrån den mjölk som kommer från kossan. Svenska Dagbladet har talat med Louise Ungerth, chef för konsumentfrågor på Konsumentföreningen i Stockholm. Hon bestämde sig en dag för att ta reda på vilken typ av mjölk det var i kaffeautomaten på sitt jobb, lätt- eller mellanmjölk. När hon ringde upp leverantören Selecta fick hon reda på att mjölken i själva verket är en gräddersättning, en så kallad whitener, som inte har ett dugg med mjölk att göra, skriver SvD. En whitener består mestadels av glukossirap som är en billig sockerlösning som framställs från majs, vete eller potatis. Enligt texten på kaffeautomaten kan man välja på bland annat kaffe med skummad mjölk, café au lait eller kaffe med varm mjölk. Selecta säger till SvD att det är beställaren själv som väljer om man vill använda riktig mjölk eller whitener. Använder man proteinrika produkter som mjölk måste man även teckna avtal om daglig rengöring av automaten. Men i avtalet som Konsumentföreningen Stockholm undertecknat står det ingenting om gräddersättningsmedel och det är mjölkpulver man beställer när automaten ska fyllas på.

– En kaffeautomat ska vara enkel. Det enda lagkrav som finns är att man måste deklarera allergener som till exempel nötter, säger Helen Frankenberg, marknadschef på Selecta till SvD.

Inget nytt under solen?

klar

Artikellänk är kopierad

metro.se
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro