ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Mjölkindustrin köper forskare för att sprida ifrågasatt information

Metro · 2 Jul 2015
Uppdaterad 2 Jul 2015

Foto: Montage/TT


klar

Artikellänk är kopierad

I Metro 25 juni skriver professor Helena Lindmark Månsson och Lisa Ehde, båda anställda av mjölkindustrin, att mjölk inte leder till hjärtinfarkt. Detta är ett svar på vår debattartikel 23 juni. 

Det brukliga när man svarar på en debattartikel är att man svarar på innehållet i artikeln och detta har Lindmark och Ehde tyvärr misslyckats med.

Det står ingenstans i vår artikel att mjölk leder till hjärtinfarkt. Vi skrev att ”feta mejeriprodukter (…) ökar våra kolesterolvärden vilket orsakar hjärtkärlsjukdom.”

Detta är idag ett vedertaget faktum enligt alla världens expertpaneler. American Heart Association och American College of Cardiology har gjort den mest ambitiösa litteraturgenomgången på området. Att vi bör minska intaget av mättat fett för att minska risk för hjärtkärlsjukdom är en rekommendation som erhåller den högsta möjliga grad av evidens. Feta mejeriprodukter är i Sverige idag en av de största källorna till mättat fett.

Debattörerna använder även ett häftigt ifrågasatt sätt att mäta 'näring i förhållande till klimatpåverkan'. Även om det kan verka relevant för ett otränat öga är det ett godtyckligt mått som bestämt avfärdats av bland annat brittiska hälsomyndigheter.

Vidare är det ytterst beklagligt att se hur delar av vår livsmedelsindustri fortsätter att agera med en förbluffande ansvarslöshet gällande hälsorisker med vissa livsmedel. 

Här får vi bevittna hur LRF Mjölk köper forskare för att så tvivel i befolkningen kring rekommendationer från oberoende expertpaneler. Detta agerande uppvisades även från tobaksindustrin från 50-talet och framåt. Resultatet var att miljoner rökande människor dog, ovetandes om riskerna de utsatt sig för. Låt oss lära av historien och i stället tillsammans verka för en informerad befolkning med kunskap att göra hälsosamma kostval.

David Stenholtz, ordförande Läkare för framtiden

Per-Anders Jande, Svensk mat- och miljöinformation

Jonas Paulsson, Köttfri Måndag

LÄS MER
Mjölk leder inte alls till hjärtinfarkt – tvärtom
LÄS MER
Mjölk kan leda till prostatacancer och ökar risken för hjärtinfarkt
klar

Artikellänk är kopierad

Metro
Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro