ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Mjuk robot ska hjälpa åldrande japaner

TT · 27 Nov 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: twendyone.com

Twendy-One hjälper en man ur sängen, småpratar lite och serverar honom frukost. Händerna är mjuka, men styrkan räcker till att stödja mannen.Den hjälpsamma varelsen är det senaste inom japansk robotteknik. Den är stark men samtidigt varsam och finmotoriskt skicklig, vilket är en svår kombination.– Det är den första roboten i världen som har så här mycket systemintegration, säger Shigeki Sugano som undervisar i maskinteknik vid Waseda-universitetet i Tokyo. Roboten som presenterades på tisdagen är bara 150 centimeter lång men väger 111 kilo. Med sina långa armar och stora huvud påminner den om rymdvarelsen ET från filmen med samma namn. Fast Twendy-One – en uppdatering i 21:a århundradet av roboten Wendy – är alldeles vit. Kroppen är mjuk och smidig. I varje hand finns 241 sensorer som reagerar på beröring.Det har tagit närmare sju år och tiotals miljoner kronor att ta fram den nya roboten. Tanken är att den ska kunna hjälpa främst äldre med vardagsbestyr.Det ser lovande ut: Twendy-One hälsar "godmorgon" och serverar efter en direkt förfrågan rostat bröd på en tallrik samt plockar fram ketchup ur kylskåpet.

Men det är långt kvar innan Twendy-One blir kommersiellt gångbar. Batterierna räcker bara i en kvart, och den datoriserade ryggen har en tendens att bli överhettad varje gång.– Roboten är så komplicerad att det är svårt till och med för oss att få den att röra sig, tillstår Shigeki Sugano som är ledare för projektet.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro