ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Mjuk transfer ut i arbetslivet

Kristoffer Rengfors · 5 Okt 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011
Ylva Yngvesson, chef på Swedbank förklarar för eleverna på Frans Schartau gymnasium hur många timmar man måste jobba för att tjäna ihop till ett par skor för 500 kronor.

Ylva Yngvesson, chef på Swedbank förklarar för eleverna på Frans Schartau gymnasium hur många timmar man måste jobba för att tjäna ihop till ett par skor för 500 kronor. Foto: Henry Lundholm


klar

Artikellänk är kopierad

INBLICK. Ett av de största stegen i livet är det mellan skolan och arbetslivet. Därför arbetar organisationen Transfer för att låta skolungdomar få en inblick i näringslivet, och göra övergången in i arbetslivet lite mjukare. Syftet med Transfer är att skapa insikt i yrkeslivet och inspirera till egna initiativ och entreprenörskap bland unga. – Eleverna får en inblick i arbetslivet och en tro på sig själva. Föreläsarna blir förebilder för eleverna. Vi hoppas att de tänker att ”kan han eller hon lyckas kan jag också”, säger Eva von Krusenstierna

I dag ordnar Transfer föreläsare till gymnasieskolor, allt från höga näringslivs-chefer till verkstadsarbetare som kan visa hur arbetet praktiskt går till ingår i deras stall med över 1 000 föreläsare. – När vi startade för sex år sedan var skolorna skeptiska till att ha in näringslivet i skolan. Alla trodde att det fanns någon hake, men nu skickar vi ut tre till fyra föreläsare varje skoldag och efterfrågan bara ökar, säger Eva von Krusenstierna, generalsekreterare för Transfer. Transfer erbjuder föreläsare kostnadsfritt till gymnasieskolor på 200 orter i Sverige, något som är möjligt genom att näringslivet, myndigheter och kommuner sponsrar organisationen.

 Föreläsarna ställer upp helt utan ersättning och skolorna får själva bestämma vad för typ av föreläsare de vill ha. – Vi får så många erbjudanden varje dag från olika organisationer som vill komma hit. Nu är det vi som tar in en föreläsare vi vill ha och som passar in i vår undervisning, det är väldigt skönt för oss, säger Birgit Blomqvist, rektor på Frans Schartau gymnasium på Södermalm i Stockholm som just haft besök av tio Transferföreläsare.

Enkät: Vad är viktigast att få med sig ut i arbetslivet?
Enkät: Vad är viktigast att få med sig ut i arbetslivet?
klar

Artikellänk är kopierad

Kristoffer Rengfors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro